Actiune de ecologizare derulata de CJ in zona lacului Tarnita

Consiliul Judetean Cluj, prin Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat al Judetului, a derulat o noua actiune de ecologizare a zonei lacului de acumulare Tarnita, situat in vecinatatea drumurilor judetene DJ 107P si DJ 107N.

Desi responsabilitatea mentinerii curateniei si a colectarii deseurilor din acest areal revine Primariei comunei Gilau, Consiliul Judetean a intreprins aceasta noua actiune din dorinta de a raspunde asteptarilor turistilor care, in numar mare, continua sa viziteze zona si in acest sezon. In acest context, au fost stranse toate deseurile depozitate ilegal in vecinatatea caii de rulare, acestea fiind transportate in locurile special amenajate pentru depozitare. Autorii gramezilor de gunoi sunt clujeni surprinsi deseori aruncand deseuri in zona lacului (foto).

Departe de a fi o initiativa izolata, recenta ecologizare survine unui sir intreg de operatiuni de igienizare derulate periodic in aceasta zona de mare interes turistic. Astfel, doar costul ultimelor doua asemenea operatiuni derulate de Consiliul Judetean, dincolo de resursele proprii folosite, a fost de circa 12.000 de lei: 5.344,65 lei si 6.432,43 lei.

Chiar daca obligatia salubrizarii acestor zone apartine primariilor locale, am considerat normal sa le venim in ajutor. Pe de alta parte insa, nu trebuie uitat faptul ca cele mai interesate in asigurarea unui mediu curat, care sa atraga turistii si investitorii, sunt primariile, motiv pentru care asteptam de la acestea masuri concrete, ferme si care sa dea rezultate pe termen lung”, a precizat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

In vederea recuperarii cheltuielilor presupuse de operatiunile de salubrizare, dar si a stoparii fenomenului de depozitare ilegala a deseurilor in zona, Consiliul Judetean Cluj, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie, a derulat deja o serie de controale si a identificat mai multe persoane care s-au facut vinovate de aceste fapte, persoane care se regasesc in unele din fotografiile atasate. Impotriva acestora, Consiliul Judetean urmeaza sa se indrepte cu actiuni in justitie pentru recuperarea prejudiciului.

In ceea ce priveste posibila solutie a gestionarii deseurilor in zona lacului Tarnita, dar nu numai, prin amplasarea de containere, pentru amplasarea acestora in imediata proximitate a drumurilor judetene e nevoie ca primariile sa obtina de la Consiliul Judetean autorizatia necesara in acest sens. In acelasi timp insa, amplasarea unor astfel de containere nu e neaparat o solutie viabila pe termen lung cata vreme aceasta sunt folosite in special de localnicii si proprietarii de cabane din zona care nu detin contract legal pentru ridicarea deseurilor. Solutia care se impune in acest caz si care ar putea rezolva definitiv problema deseurilor din zona o reprezinta efectuarea de controale de catre primarii si obligarea persoanelor fizice si juridice situate in aria teritoriala sa incheie contracte de servicii de salubrizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *