Activitatea salvamontistilor in ianuarie si sfaturi pentru munte

In cursul lunii ianuarie 2019, salvamontistii Serviciului Public Judetean Salvamont Salvaspeo Cluj si ai Asociatiei Salvamont Vladeasa au fost solicitati pentru a interveni in 68 de cazuri ce au avut loc pe raza judetului Cluj.

In 64 dintre aceste cazuri s-a acordat prim ajutor pe partiile de schi si in zonele conexe acestora. In 3 cazuri echipele de salvare au fost solicitate sa intervina in alte zone montane. In total au fost implicate 72 de persoane, din care 9 cazuri au fost predate catre Serviciile de Ambulanta si SMURD iar o persoana catre Medicina Legala. Pe langa interventiile in cadrul carora au fost solicitati, salvamontistii clujeni au oferit si informatii telefonice legate de starea partiilor si a traseelor turistice, precum si sfaturi pentru munte, celor interesati.

Sfaturi pentru munte

Salvamont Cluj reitereaza sfaturi pentru munte si siguranta pe perioada de iarna, cu rugamintea adresata schiorilor si turistilor de a tine cont de ele:

1. Schiati in asa fel incat sa nu puneti in pericol integritatea corporala sau viata altui schior. Schiati responsabil! Responsabilitatea ocolirii celorlalti schiori revine celui care vine din deal. In cazul provocarii de leziuni din cauza ciocnirii dintre doi schiori, responsabilitatea nu este numai de natura morala ci este si una legala.

2. Adaptati-va viteza si maniera proprie de a schia conform pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate a partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului de partie.

3. Alegeti cu grija traiectoria pe care urmeaza sa coborati, in scopul protejarii schiorilor aflati in aval.

4. Depasiti schiorul aflat in aval fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga, cu conditia ca aceasta depasire sa fie suficient de larga pentru a evita o eventuala evolutie neasteptata a celui ce urmeaza sa fie depasit.

5. Asigurati-va, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, ca atat dumneavoastra, cat si alti schiori sunteti in afara oricarui pericol, cu ocazia traversarii unei partii sau a reluarii parcursului, dupa o oprire temporara pe partie.

6. Evitati stationarea pe partie, mai ales pe portiunile inguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. In cazul caderii, eliberati partia in cel mai scurt timp posibil.

7. Utilizati numai marginea partiei pentru urcarea sau coborarea pe jos, fara schiuri.

8. Cand schiati, purtati intotdeauna casca.

9. Respectati indicatoarele de semnalizare si balizele de marcare instalate pe partie si pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiati in padure, Nu coborati direct, Interzis saniusul, Nu circulati pe partie.

10. Respectati marcajele internationale pentru gradele de dificultate ale partiilor de schi: verde-foarte usor, albastru- usor, rosu-mediu, negru-dificil.

11. Anuntati Dispeceratul National Salvamont la numarul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) in cazul producerii unui accident pe partie, specificand urmatoarele: numele dumneavoastra, ce s-a intamplat, cate persoane au nevoie de ajutor, cand s-a produs accidentul si locul unde se gasesc persoanele accidentate. Incercati sa protejati accidentatul pana la sosirea echipei de salvatori montani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *