Adio ROBOR? Oricum, taxa pe lacomie ramane

Consilierul Darius Valcov afirma ca Guvernul va cere BNR sa redefineasca ROBOR pentru ca bancile sa nu mai plateasca taxa bancara. Consilierul premierului Viorica Dancila spune si ca Guvernul nu este intersat de nivelul taxei sau de nivelul veniturile suplimentare generate de aceasta.

Sper sa obtinem o schimbare radicala a modului in care ROBOR este calculat sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luata impreuna cu banca centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor pe piata interbancara fara a avea nevoie de aprobarea Parlamentului”, a spus Darius Valcov intr-un interviu telefonic acordat unui post American de televiziune specializat in economie.

Consumatorii sunt direct interesati. ROBOR, cel mai mare cosmar al lormpoate sa dispara. Ar putea astfel obtine dobanzi la un nivel accesibil. “Vrem ca dobanzile pentru populatie sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelul actual”, a completat Valcov.

In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, taxa este legata de evolutia trimestriala a ROBOR. Ea creste pe masura ce aceasta medie se distanteaza de pragul de referinta stabilit de executiv la 2%. Nivelul variaza intre 0,1% si 0,4%.

In prezent, taxa ajunge la 0,3%. Se aplica trimestrial, ceea ce inseamna ca pe an taxa ajunge la 1,2%. Bancherii credeau pana acum ca taxa pe active se aplica anual si doar se plateste trimestrial, ceea ce ar fi insemnat doar 0,3%.

Valcov este ferm: “Nu dam inapoi. Ordonanta nu va fi abrogata sau modificata”. Cei mai multi bani ca taxa vor fi varsati de catre bancile mari, care detin active importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *