Alin Tise, conferinta de presa despre Pata Rat
In urma cu o luna, la rampa de gunoi de la Pata Rat au avut loc alunecari ale deseurilor. Prefectul Clujului spunea ca, potrivit masuratorilor, levigatul scurs din gunoaie la Pata Rat, care este de altfel un lichid toxic, are un debit intre 1 si 108 litri pe secunda, existand riscul afectarii panzei freatice a Clujului.
La o luna de la incident, a fost convocat, la solicitarea presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Tise nu si-a facut atunci aparitia, insa acum solicita, din nou, convocarea Comitetului.
„Prefectul a facut doua declaratii halucinante. A declarat ca poluarea este in zona de 108 litri pe secunda, in realitate este o poluare de 5 litri pe secunda. este constata de Apele Romane. Este o declaratie aberanta care nu face altceva decat sa panicheze oamenii. Nici poluarea de 5 litri pe secunda nu e de dorit, dar asta este situatia. Daca era cu 108 litri pe secunda prefectul trebuia sa declare stare de alerta. Noi discutam de o rampa neconforma, evident ca e neconforma. De aceea o inchidem. Inclusiv avizul de mediu accepta o poluare de 38 metri cubi pe zi. Aceasta rampa de 70 de ani in permanenta au fost scurgeri de levigat, gunoiul Clujului e acolo de 70 de ani, in permanenta din aceasta rampa de gunoi s-a scurt legivat. Nu este o noutate. Miscarile de gunoi au fost in permanenta in zona. Lucrurile vor intra intr-o normalitate dupa acea expertiza tehnica”, a spus Tise, azi, la conferinta.
Presedintele Tise spune ca deciziile luate in urma intrunirii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sunt ilegale.
„Vom solicita din nou Prefecturii Cluj sa convoace in regim de urgenta Comitetul pentru Situatii de Urgenta deoarece decizia luata este una gresita. Prefectul ar fi trebuit sa fie preocupat de expertiza care sa arate cauzele alunecarii, respectiv solutiile. In realitate, in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul a dispus gresit expertizarea proiectului tehnic, adica imi cere mie acum sa fac o noua verificare de proiect pe cheltuiala Consiliului Judetean. Proiectul tehnic are verificator, e avizat si aprobat. si, de asemenea, imi cere sa identific eu vinovatii pentru aceasta alunecare de teren. Nu poate raspunde Consiliul Judetean si nici eu pe aceasta chestiune. Aceasta hotarare a prefectului determina cheltuieli suplimentare pe care prefectul spunea sa nu le facem pe situatii de urgenta. Pe fond nu rezolva problema de alunecare. Ceea ce-mi cere prefectul nu face altceva decat sa ma duca la o cheltuiala in plus care nu va opri alunecarea de teren. De aceea cerem o noua intrunire a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta e, pe de-o parte ilegala, si pe de alta parte, e data cu rea vointa. Nimeni nu poate spune de ce s-a miscat acest gunoi. A fost o furtunua intr-un pahar de apa pentru a panica oamenii. Din punct de vedere tehnic, stim ce masuri trebuie luate. Am dat drumul la o expertiza si la un studiu geo care va spune cauzele si solutiile. Daca este o cauza naturala urmare a miscarii de gunoi, atunci se vor implementa masurile pe cheltuiala noastra”, a mai spus Tise.
Acesta a mai spus ca reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sunt astazi la Pata Rat pentru a vedea ce se intampla acolo.
Cat despre Centrul de Deseuri, Tise este optimist si spune ca va fi finalizat anul viitor. „Grabim cat putem de mult Centrul de Deseuri. Va fi gata si acel obiectiv. Nu se poate castiga timpul pierdut. De la baza dealului de la CMID a fost luat pamant si dus la alta investitie. Exista un dosar penal. Noi trebuie sa stabilizam acel versant din cauza acestui furt de pamant. Problema gunoaielor nu e doar a Consiliului Judetean, e problema tuturor. Nu poate fi vinovat un angajat al Consiliului Judetean ca acel levigat curge. Legat de poluare vom avea o statie de epurare care va rezolva si problema scurgerilor. De aceea am si oprit paraul din curs”, a mai spus Tise.