Americanii veniti la noi dupa gaze de sist au uitat sa plateasca

Gigantul petrolier american Chevron a parasit Romania fara sa plateasca statului roman sumele aferente lucrarilor neefectuate in cadrul a trei perimetre concesionate pentru exploararea si exploatarea de gaze de sist, se arata intr-un Raportul de audit al performantei privind concesionarea resurselor minerale ale tarii in perioada 2011-2015 realizat de Curtea de Conturi.

In perioada auditata, incetarea acordurilor petroliere a fost realizata la initiativa titularilor prin renuntare la acestea. Astfel au fost emise 11 decizii ale presedintelui ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) de incetare a concesiunii activitatilor petroliere, in unele cazuri titularii au virat la bugetul de stat contravaloarea lucrarilor neefectuate in suma totala de 12.225.720 euro si 240.000 dolari.

Au fost constatate cazuri de solicitari de renuntare la acorduri petroliere prin renuntarea de catre titularii de acorduri petroliere, fara a fi realizate programele minime de lucrari prevazute in acordurile petroliere, si fara sa fie virata la bugetul statului contravaloarea acestor lucrari.

Astfel, in cadrul perimetrelor Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, titularul acordului petrolier, Chevron Romania Holdings B.V a notificat ANRM in anul 2015 cu privire la renuntarea la acordurile petroliere incheiate in anul 2012, fara a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrarilor neefectuate. ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de titular in executarea acordurilor petroliere constatand ca acesta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in sensul efectuarii lucrarilor prevazute in programul minim de explorare„, se spune in raport.

Ce trebuiau sa faca americanii?

Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare gaze de sist incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, au fost aprobate de catre fostul Guvern Ungureanu pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Dupa acest moment, urma obtinerea tuturor avizelor pentru a incepe perioada de explorare, care putea dura intre 4 si 10 ani. in primii doi ani de zile ar fi trebuit sa aiba loc prospectiunile, prin care s-ar fi facut practic o radiografie a subsolului, si studiile geologice.

Americanii trebuiau sa faca un proiect geologic care urma sa fie analizat de ANRM si trebuiau sa realizeze studiile de impact si sa obtina acordul proprietarilor de terenuri pentru a se apuca de lucru in respectivele zone.

Dupa cei doi ani de studii, ar fi trebuit sa inceapa perioada de forare gaze de sist cu ajutorul a opt sonde. Dupa patru ani de zile trebuia sa se decida ce se face mai departe, dar in aceasta perioada programul de investitii minim ar fi fost de 65 de milioane de dolari.

Chevron a parasit Romania dupa ce a forat o singura sonda in zona Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Decizia a fost una economica, sustine compania, insa mai multe voci au sustinut ca motivul real a fost ieftinirea petrolului pe plan mondial, dupa 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *