ANRE amendeaza furnizorii de electricitate si gaze

ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) a aplicat amenzi de 2,63 de milioane de lei furnizorilor de gaze naturale si energie electrica. Sanctiunile vin in urma unor controale care au vizat aplicarea schemei de sprijin guvernamental. S-a constatat si incalcarea altor obligatii ale companiilor din domeniu.

In timpul verificarilor, ANRE a examinat societatile CEZ Vanzare, Electrica Furnizare si RES Energy Solutions. Autoritatea a retinut ca acestea nu au emis facturi aferente consumului de energie electrica si gaze naturale continand schema de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021.

Pentru aceasta contraventie, ANRE a sanctionat CEZ Vanzare cu o amenda de 200.000 de lei pentru activitatea referitoare la gaze naturale si cu o amenda de 10.000 de lei pentru activitatea referitoare la energia electrica. Electrica Furnizare a fost sanctionata cu amenda de 200.000 de lei pentru partea de gaze naturale. RES Energy Solutions a primit amenda de 10.000 de lei pentru partea de energie electrica.

Totodata, ANRE a dispus masuri pentru ca toti furnizorii sa respecte prevederile legale. Acestia vor factura consumul de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin pentru beneficiarii acesteia.

Alte obiective ale controlului ANRE

Pe de alta parte, actiunile de control ale ANRE au verificat respectarea de catre furnizorii de gaze naturale si de electricitate a mai multor obligatii legale. Acestea sunt: obligatia de transmitere, in termen de 5 zile calendaristice de la inregistrare, a raspunsului la sesizarile consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale si plata compensatiilor aferente in cazul depasirii termenului; obligatia de transmitere, in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrare, a raspunsului la sesizarile consumatorilor referitoare la facturile de energie electrica si plata compensatiilor aferente in cazul depasirii termenului; obligatia privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare si transmiterea acesteia clientului final, in termen de maximum 42 de zile de la data schimbarii efective a furnizorului de energie electrica sau gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *