Ariile protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor discutate la Consiliul Judetean

Consiliul Judetean Cluj a gazduit ieri o intalnire referitoare la dezvoltarea turismului ecologic in ariile naturale Cheile Turzii si Cheile Turenilor. Scopul acestei sedinte de lucru care a reunit principalii actori implicati sau interesati de evolutia celor doua arii naturale a fost acela de a dezbate o serie de principii si de a creiona o strategie de dezvoltare care sa raspunda tuturor nevoilor, pe considerentul pastrarii si protejarii caracterului natural deosebit intalnit in cele doua perimetre clujene.

Desfasurata in prezenta vicepresedintelui Vakar Istvan, intalnirea a beneficiat de participarea responsabililor de mediu din cadrul Consiliului Judetean, a conducerii Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, a unor reprezentanti ai Administratiei Siturilor Natura 2000 – Trascau, precum si ai unor organizatii neguvernamentale ce activeaza in domeniu. De asemenea, prezenti la intalnire au fost si primarii comunelor pe raza carora se afla cele doua arii protejate, respectiv Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Tureni si Sandulesti, care si-au facut cunoscute asteptarile referitoare la strategia de dezvoltare a acestor zone special destinate protectiei si mentinerii diversitatii biologice, a resurselor naturale si a celor culturale asociate.

In acest context, evenimentul a debutat cu prezentarea Biroului de Arii Protejate nou infiintat in   cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, a principalelor atributii ale acestei structuri precum si a obiectivelor asumate pe termen scurt, mediu si lung.

Ca o dovada certa a importantei pe care o acordam dezvoltarii si promovarii acestor doua arii naturale, am aprobat recent constituirea atat a acestui birou strict specializat pe problema ariilor protejate cat si a unor posturi menite sa contribuie la o cat mai buna gestionare a lor, cum sunt cele de rangeri, dar nu numai. Scopul e, evident, acela de a conserva aceste valori inestimabile ale naturii si de a le transmite, nealterate, generatiilor viitoare“, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Principalele probleme aduse in discutie de catre participantii la intalnire si care se doreste a fi solutionate prin intermediul unei strategii de dezvoltare a turismului in Cheile Turzii si Cheile Turenilor au fost cele referitoare la asigurarea unor cai facile de acces in zonele protejate, amenajarea unor locuri de campare pentru turisti in vederea asigurarii confortului necesar, colectarea si transportul deseurilor lasate de turisti, amplasarea unor toalete ecologice, asigurarea iluminatului public si a unui sistem coerent de informare turistica precum si supravegherea permanenta a zonelor pentru a se evita incidentele.

Toti cei prezenti au convenit ca se doreste dezvoltarea in cele doua arii naturale protejate a unui turism civilizat, care sa nu puna in pericol in niciun fel flora si fauna, precum si celelalte elemente protejate din Cheile Turzii si Cheile Turenilor. In acest sens, alaturi de turismul general, de masa, ce se doreste a fi practicat cu respectarea stricta a traseelor si a regulilor impuse, a fost agreata si ideea derularii in continuare, intr-un cadru reglementat si controlat, a turismului specializat – escalada, via ferata, parapanta precum si a turismului stiintific si educativ. In ceea ce priveste asa-zisul turism „de duminica”, cel ce consta, in principal, in organizarea de picnicuri si care e apreciat ca reprezentand o provocare majora, s-a pus in discutie necesitatea amenajarii unor locuri special destinate acestui scop. Nu in ultimul rand, o atentie aparte a fost acordata masurilor menite sa contribuie la limitarea accesului necontrolat cu autovehiculele respectiv cu atv-urile si cu motocicletele in interiorul ariilor naturale, respectiv la limitarea poluarii fonice.

Cheile Turzii si Cheile Turenilor reprezinta doua dintre cele mai importante obiective turistice din judet, astfel ca protejarea si conservarea acestui patrimoniu natural trebuie sa fie o preocupare permanenta pentru fiecare dintre noi. Dincolo de acest aspect, adoptarea unei strategii de dezvoltare a acestor zone este mai mult decat necesara, pentru ca ea sa inglobeze viziunile si perspectivele de viitor ale fiecarui actor implicat”, a declarat Vakar Istvan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *