Autostrada Gilau-Nadasel ar trebui sa fie gata în 2017

Sectorul de autostrada de 8,7 km dintre Gilau si Nadasel este gata in proportie de 90 %, dar inca nu exista un constructor pentru podul care trebuie sa lege acest tronson de celalalt, Gilau-Campia Turzii. Termenul de deschidere a ofertelor pentru executia acestui pod este data de 18 ianuarie 2017 iar perioada de executie a lucrarii este de 8-10 luni, unele intarzieri putand fi generate de eventuale contestari in justitie.

Autostrada Gilau-Nadasel ar trebui receptionata in luna iunie a acestui an, insa deschiderea traficului este conditionata de finalizarea podului de legatura.

De altfel, autoritatile centrale din transporturi si-au asumat deja ca acest obiectiv denumit oficial „Pod peste raul Somesul mic si canal Hidroelectrica” va fi gata de-abia anul viitor.

Pe pagina de internet a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se arata ca termenul de incepere a lucrarilor la podul care va lega cele doua bucati din autostrada Transilvania este anul 2017, iar termenul de finalizare a lor este anul 2018, iar procedura de licitatie a podului trebuia finalizata pana in luna decembrie a anului 2016.

Istoria acestui pod peste Somes este veche. El a fost inclus initial in lotul de autostrada pe care trebuia sa-l faca Bechtel. Compania americana a inceput lucrul la pod, dar nu l-a terminat. In 2013 a fost reziliat contractul de executie pe care Bechtel il avea cu statul roman.

In 2014 a mai fost o tentativa de realizare a acestui pod dar ea a esuat. Atunci a fost licitata proiectarea si executia podului, care a fost, insa, anulata, pe motiv ca ofertele ar fi fost neconforme. In 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitatie, doar pentru lucrarile de executie.

Lucrarile la tronsonul Gilau – Nadasel au fost demarate in august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition – Tehnostrade. Costul lor se ridica la 59 de milioane de euro, iar finantarea este asigurata doar de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *