Axente Husar este invitat de PSD sa demisioneze

Potrivit unui comunicat transmis graidecluj.ro de Biroul de Presa al PSD Cluj, intitulat „Dl. Axente Husar trebuie sa demisioneze din functia de administrator al societatii Paza si Protectie Cluj S.R.L“, dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat, in 2012, verdict de politie politica, fiind definit drept lucrator al Securitatii in sensul legii nr. 293/2008, in 2013 a pierdut si contestatia in instanta a verdictului CNSAS, la Curtea de Apel Bucuresti, prin sentinta nr. 484/24.02.2016, iar in final, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au respins definitiv si recursul. Potrivit autorilor comunicatului, aceasta demonstreaza ca Axente Husar a fost angajat al fostei Securitati si ca a facut politie politica, fiind astfel o „persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945-1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului”.

In acest context, PSD Cluj considera ca dl. Axente Husar trebuie sa demisioneze imediat din functia de administrator al societatii Paza si Protectie Cluj S.R.L. verdictul ICCJ si decizia CNSAS facandu-l incompatibil atat din perspectiva morala cat si administrativa, pentru ca afecteaza grav imaginea institutiei Consiliului Judetean Cluj. Societatea Paza si Protectie Cluj S.R.L. este infiintata de catre Judetul Cluj, prin Consiliul Judetean Cluj, in calitate de asociat unic, cu personalitate juridica, prin reorganizarea Directiei Judetene de Paza si Ordine Cluj. Primarul Tudor Stefanie ar fi declarat deja ca Axente Husar va fi schimbat din functia de membru al Consiliului de Administratie al SC Turda Salina Durgau SA.

Conform CNSAS, Axente Husar a avut gradele de locotenent (1987-1988), locotent –major (1988-1989) in cadrul IJS Cluj- Serviciul Municipal de Securitate Turda. Principala lui misiune ar fi fost de supraveghere a Doinei Cornea. ”Lt- maj. Husar ii indica sursei sa relateze de urgenta orice infomatie legata de Doina Cornea. In plus, il dirijeaza pe lânga elemente sectante si care fac propaganda religioasa. Precizam ca reteaua infomativa reprezinta principalul mijloc al muncii de securitate. De aceea, precopuparea centrala a ofiterilor care lucreaza cu reteaua infomativa o reprezinta sporirea capacitatii acesteia. Astfel, se urmarea formarea unei retele valoroase, cu largi posibilitati de informare, bine amplasata in mediile si problemele ce intereseaza organelle de securitate, cum este cazul in speta”, precizeaza specialistii CNSAS.

Axente Husar a mai coordonat si o retea privind supravegherea Autobazei 06 Turda, ”deoarece existau elemente protestatare”. Tinta era seful Autobazei, ”deoarece fusese semnalat cu rude in strainatate”, iar Husar este acuzat de CNSAS ca a violat dreptul la viata privata a celor urmariti informativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *