Azi e sarbatoare: Sfantul Ilie
Sfantul Proroc Ilie este sarbatorit pe 20 iulie. Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul a trait si si-a desfasurat activitatea in secolul al IX lea i.H, perioada in care poporul se indepartase de la dreapta credinta prin cinstirea zeului Baal. Originar din Tesba Galaadului, o cetate aflata in vecinatate cu Arabia, intreaga lui activitate a fost legata de viata si istoria comunitatii israelite din Regatul de nord, care isi avea capitala la Samaria. Activitatea lui Ilie este descrisa in cartile 3 si 4 Regi (capitolul 1) si nu contine nici un fel de informatie despre viata sa personala. Din traditie stim ca era din semintia lui Aaron, din care se alegeau preotii poporului evreu.
In troparul care i-a fost inchinat este numit „al doilea mergator inainte al venirii lui Hristos”. Avand in vedere ca el a trecut din aceasta viata la cea cereasca fara sa moara, exista credinta ca atat el cat si Enoh vor veni inainte de a doua venire a Domnului sa lupte cu Antihrist. Cei doi vor denunta viclenia Antihristului si ratacirea in care multi vor cadea, intarind pe cei care vor ramane statornici in dreapta credinta. Asadar, asa cum in vechime Ilie a fost un aparator al dreptei credinte in timp de ratacire, asa se va arata si inainte ca Domnul sa vina sa judece lumea.
Ilie este, potrivit textului biblic, un nume teoforic. In limba ebraica, Elijahu inseamna „Domnul e adevaratul Dumnezeu” sau „Yahwe este Dumnezeu”. De aici reiese ca numele pe care il poarta profetul este el insusi o marturisire de credinta.
Sfantul Ilie i-a adus pe evrei la dreapta credinta atat prin asprime – ii cerere lui Dumnezeu sa inchida cerurile 3 ani si 6 luni si in acest timp nu va mai ploua, cat si prin milostivire, inviind pe fiul vaduvei din Sarepta Sidonului si aducand ploaie peste pamantul parjolit de seceta.
Sfantul Ilie a fost atat de aproape de Dumnezeu, incat Domnul i-a implinit toate cererile sale. La rugaciunile lui Ilie, Dumnezeu a coborat din cer foc, a inviat un mort, a plouat pamantul, a despartit Iordanul si in cele din urma l-a inaltat pe profet la cer intr-un car de foc.
Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul este si un om al dreptatii intr-o vreme de nedreptate. Sa nu uitam ca Sfantul a mustrat pe regele Ahab si pe regina Izabela nu doar pentru ratacirea de la dreapta credinta, ci si pentru ca au omorat un om sarac, pe Nabot, pentru a-i lua in stapanire via.
Pentru a-i descoperi regelui ca preotii lui Baal erau slujitori ai idolilor, Ilie le cere acestora sa-si invoce dumnezeul pentru a cobori foc asupra jertfelor aduse de ei. Dupa mai multe cereri, focul nu se pogora. Atunci Ilie ridica un jertfelnic, folosind douasprezece pietre si uda cu apa lemnele si carnea adusa spre jertfa. La rugaciunile sale, Dumnezeu pogoara foc din cer ca sa mistuie jertfa, prefigurare a pogorarii Duhului Sfant asupra Apostolilor si asupra Sfintei Euharistii.
Dupa acest episod, Ilie ajunge pe muntele Horeb, unde Il intalneste pe Dumnezeu in adiere de vant lin. “Discretia este modul in care Domnul este prezent in lume si in viata noastra. El este Insotitorul a Carui prezenta nu o putem sesiza prin dorinta de senzational, de spectaculos. De multe ori, Dumnezeu Se lasa ignorat, tocmai pentru ca iubirea Lui fata de lume nu este una despotica, care se impune, ci una care se propune, se daruieste fara a constrange. El nu Se arata pe un panou publicitar, nici nu tropaie in fata noastra. Dumnezeu Se arata uneori oamenilor intelepti, care stiu sa-I vada pasii tainici. Nu in miracole, aratari ce creeaza uimire, panica si spectacol se vede prezenta lui Dumnezeu, ci in firescul cotidian, infrumusetat de gandul si fapta buna. Aproapele nostru este cel prin care Dumnezeu masoara iubirea noastra” (Lect. Univ. Vasile Cretu).
Dupa ce-l unge pe Elisei proroc si urmas al sau, dupa porunca Domnului (3 Regi 19, 16), Ilie este inaltat la ceruri. E bine sa mentionam ca ii lasa ca mostenire acestuia cojocul sau, aratand prin aceasta ca nimic din ceea ce este pamantesc nu putem lua cu noi, cand vom pleca din aceasta lume.
Sfantul Ilie desi si-a desfasurat activitatea cu aproximativ 850 de ani inainte de venirea lui Hristos, ocupa un loc important in constiinta poporului. E de ajuns sa ne amintim de momentul in care Mantuitorul i-a intrebat pe Apostoli ce spun oamenii despre El. Ucenicii i-au raspuns ca unii Il considera: “Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul din prooroci” (Matei 16, 14).
Sfantul Ilie este cinstit si ca sfantul care mijloceste inaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pamant. In cartea de cult numita „Liturghier”, gasim o slujba care se oficiaza in caz de seceta. Aceasta slujba oficiata „la vreme de neplouare si foamete“ contine o cerere in care este amintita mijlocirea Sfanului Ilie pentru poporul evreu si rugaciunile acestuia pentru ploaie: „Pentru ca rugaciunile noastre sa fie bineprimite si precum pe Ilie, oarecand, asa sa ne auda si pe noi si sa ne miluiasca, cu ploaie si cu buna intocmire a vazduhului, Domnului sa ne rugam”.
„Cel ce pe Ilie Tesviteanul, in caruta de foc, de pe pamant, Milostive, l-ai mutat la cer, Cuvinte, cu mijlocirile acestuia, mantuieste-ne pe noi, cei credinciosi, care pe Tine Te slavim!” (Stihira la Vecernia Sarbatorii Sfantului Prooroc Ilie).
Sursa: Crestin Ortodox