Azi incepe plata avansului la subventiile agricole pe 2017 – cati bani iau fermierii

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat recent cuantumul stabilit pentru 2017 pentru schemele de plata pe suprafata si bugetele alocate pentru subventiile agricole. Platile incep din 16 octombrie, a precizat APIA.

Potrivit institutiei, in data de 28.09.2017 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 771 Hotararea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri, precum si plafoanele aferente ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine si plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Cuantumurile platilor directe in sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt urmatoarele:

– Schema de plata unica pe suprafata (SAPS): 97,2452 euro/ha;

– Schema de plata redistributiva Nivelul 1 (1-5 ha, inclusiv): 5,0 euro/ha;

– Schema de plata redistributiva Nivelul 2 (peste 5 si pana la 5 ha, inclusiv): 48,3251 euro/ha;

– Schema de plata pentru inverzire: 57,1745 euro/ha;

– Schema de plata pentru tinerii fermieri: 24,3113 euro/ha.

Cuantumul minim se majoreaza pana la atingerea plafonului alocat, in baza suprafetelor determinate”, a precizat APIA.

In ceea ce priveste plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul de plata 2017, acestea au fost stabilite astfel:

– 24.081.014 euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;

– 101.200.897 de euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;

– 50.783.642 de euro pentru schema decuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau de femele ovine/caprine eligibile”, a mai mentionat APIA.

De asemenea, „pentru plata directa pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500.000 de euro, iar cuantumul se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”.

APIA a mai mentionat ca incepand cu data de 16 octombrie 2017 va acorda „plati in avans in cadrul tuturor schemelor de plati”, iar incepand cu data de 1 decembrie 2017 va efectua „platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat in avans si plafonul financiar ar fiecarei scheme, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate”.

Potrivit APIA, „platile se acorda in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anii 2017 si 2018 si se fac in lei, utilizand ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2017”. Acest curs este de 4,4993 lei/euro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *