Banca Mondiala a desemnat Suedia cea mai buna tara

Suedia ocupa locul intai in clasamentul celor mai bune state, atunci cand este vorba despre servirea interesului cetatenilor sai, evitand in acelasi timp si impactul daunator asupra altor state sau a mediului.
Suedia a depasit alte 162 de state in topul „Good Country Index”, un clasament intocmit pe baza a 35 de indicatori distincti primiti inclusiv de la ONU si Banca Mondiala. Suedia a primit cel mai mare punctaj in privinta contributiilor sale pozitive la modul de viata, incluzandu-se aici indicii de prosperitate, egalitate, sanatate si in acelasi timp in privinta culturii.
Islanda conduce in clasament in privinta contributiilor aduse la protectia climei planetare, inclusiv pentru emisiile reduse de dioxid de carbon, precum si pentru producerea redusa a materialelor periculoase, in timp ce Marea Britanie nu a inregistrat un scor bun in aceste domenii, ocupand locul 22 in clasament. Marea Britanie a fost desemnata insa cea mai buna in domeniile stiintei si tehnologiei, luandu-se in considerare publicatiile stiintifice, premiile Nobel si brevetele.
Indexul general sugereaza ca Suedia, in raport cu dimensiunea sa economica, face mai mult „bine” decat „rau” spre deosebire de si mai mult decat orice alt stat din intreaga lume.
Tarile mai mici, cum sunt Irlanda, Kenya, Islanda si Costa Rica au coborat in clasament si din cauza faptului ca evenimentele din intreaga lume au un impact mai mare asupra unor astfel de tari, mai putin importante economic.
In clasamentul general, Suedia a fost urmata de Danemarca si Olanda, in topul primelor zece figurand doar tari europene, Canada si Noua Zelanda. Topul a fost dominat clar de catre tarile europene, iar in primele douazeci au mai intrat, din afara Europei, doar Australia si Japonia. Dintre tarile vecine noua, Ungaria s-a situat cel mai bine, respectiv pe locul 22, Bulgaria a ocupat locul 30, iar Romania a figurat pe pozitia 36.
Codasele din clasament au fost, in aceasta ordine, Mauritania, Guineea Ecuatoriala si Libia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *