Bancnotele euro vor avea un nou design din 2024

Banca Centrala Europeana a anuntat ca intentioneaza sa schimbe designul bancnotelor euro. Institutia a transmis ca pentru acest plan va colabora cu cetatenii europeni.  Potrivit bancii, o decizie finala va fi adoptata in 2024.

Procesul de reproiectare va incepe cu crearea unor grupuri de discutii, insarcinate cu adunarea opiniilor oamenilor din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote euro. Un grup consultativ tematic cu cate un expert din fiecare tara din zona euro va prezenta apoi Consiliului guvernatorilor BCE o lista scurta de teme noi. Membrii grupului consultativ au fost deja numiti de BCE pe baza propunerilor bancilor centrale nationale din zona euro si provin din diverse domenii precum istoria, stiintele naturale si sociale, artele vizuale si tehnologia. Modelele actuale ale bancnotelor euro se bazeaza pe o tema „varste si stiluri”, reprezentata de ferestre, usi si poduri.

“Bancnotele euro sunt aici pentru a ramane. Sunt un simbol tangibil si vizibil ca suntem impreuna in Europa, in special in vremuri de criza, si exista inca o cerere puternica pentru ele”, a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, adaugand: „Dupa 20 de ani, este timpul sa revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate varstele si mediile”.

In urma propunerilor din partea grupului consultativ, BCE va solicita publicului contributia sa cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de design pentru noile bancnote. Dupa aceasta, BCE va consulta din nou publicul. Consiliul guvernatorilor va lua decizia finala. Dupa finalizarea procesului de proiectare, Consiliul va autoriza producerea de noi bancnote si va decide asupra datelor de emitere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *