Bani europeni pentru a scapa Romania de gunoaie
Romania trebuie sa se alinieze cu rapiditate la normele europene de colectare, depozitare si reciclare a deseurilor, Numai astfel poate evita eventualele amenzi venite din partea Comisiei Europene.
Pentru atingerea acestor obiective, Unitatile Administrative Teritoriale (UAT) au alocate peste 260 milioane de euro, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cat si prin bugetul de stat. Pentru a rezolva problema deseurilor (gunoaielor) este recomandata instalarea unor puncte de colectare a acestora la nivelul comunitatilor. Este vorba despre insule ecologice digitalizate, care pot fi subterane, semiingropate sau supraterane.
Pana in 2025, trebuie construite 565 de centre de colectare pentru comunitatile mici si medii. In plus, mai trebuie 7 centre integrate de colectare a deseurilor.
Totodata, pentru atingerea obiectivelor, vor fi instalate pana in 2026 aproape 13.800 de insule ecologice digitalizate. Acestea vor putea fi monitorizate de autoritati de la distanta.
Costul unitar al unei eco-insule este de cel mult 14.550 euro, fara TVA. Rata de finantare acordata prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Numarul de eco-insule solicitate este corelat cu numarul de locuitori ai UAT beneficiara.
Conform ghidului specific Componenta C 3 a PNRR – Managementul deseurilor, localitatile sub 20.000 de locuitori pot primi fonduri pentru maxim 25 eco-insule digitalizate. Orasele cu pana la 50.000 de locuitori au alocate maxim 50 eco-insule digitalizate. Cele cu pana la 100.000 de locuitori pot instala maxim 100 eco-insule digitalizate. In cazul localitatilor cu pana la 200.000 de locuitori numarul maxim de eco-insule digitalizate ce pot fi instalate este de 200. Cel mult 300 eco-insule pentru orasele cu peste 200.000 de locuitori.
Instalarea insulelor ecologice permite primariilor sa obtina economii insemnate in ceea ce priveste costurile cu curatenia localitatilor.
Oferta unei firme de insule ecologice
“Insulele ecologice sunt fie platforme subterane, fie containere semiingropate sau sisteme supraterane. Ele permit colectarea selectiva a deseurilor de hartie si carton, plastic, metalice, sticla, deseuri biodegradabile si a celor reziduale. Insulele sunt realizate din materiale solide si sunt etanse, astfel ca nu pot fi vandalizate, iar mirosurile neplacute sunt izolate”, explica dl Florin Vulpe, expertul Best Tools Company in materie de sisteme pentru managementul deseurilor.
Best Tools pune la dispozitia contractorilor nu doar instalatiile ci si consultanta, training-ul si service-ul la nivel national. Firma bucuresteana a instalat a instalat insule ecologice digitalizate in orase precum: Bucuresti, Cluj-Napoca, Zalau, Baia Mare, Alba Iulia, Floresti, Turda, Tasnad, Ludus, Cernavoda etc.
Compania poate instala sisteme supraterane sau platforme subterane de colectare a deseurilor, containere semiingropate pentru colectarea selectiva a deseurilor.