Campania electorala a inceput azi
Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie care marcheaza revenirea la votul pe liste incepe vineri, partidele politice si candidatii independenti avand la dispozitie 29 de zile sa ii convinga pe alegatori sa ii voteze si un buget limitat la 60 de salarii medii brute. Startul la campania electorala pentru alegerea noului Parlament a fost dat azi dimineata. 6506 candidati se vor lupta pentru a obtine un mandat de senator sau deputat.
Timp de 29 de zile partidele politice si candidatii independenti vor trebui sa ii convinga pe alegatorii dezamagiti de clasa politica ca merita sa ii reprezinte in noul Legislativ, care va avea aproximativ 466 de parlamentari fata de 588, cati au fost alesi in anul 2012, cand sistemul electoral prevedea colegii uninominale. Norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetateni si un senator la 168.000 de locuitori.
Competitorii politici trebuie sa se conformeze noului mod de a face politica, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase pentru a-i convinge pe alegatori sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, potrivit legislatiei in vigoare.
Spectacole, serbari, focuri de artificii folosite in alti ani nu mai sunt permise in campania electorala. Legea interzice si distribuirea de pixuri, cani, ceasuri, tricouri, jachete, veste, sepci, sacose, galeti, brichete, alimente, pe care politicienii au mizat in alti ani.
Candidatii nu vor mai putea folosi in campania care a inceput vehiculele inscriptionate cu sloganuri sau care difuzeaza materiale audio, in mers sau stationar. De asemenea, sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcanele, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare directionale, structurile de publicitate autoportante, mijloacele de publicitate, panourile publicitare, panourile publicitare mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasa, publicitate stradala (outdoor), precum si publicitate pe vehicule.
Alegerile parlamentare din 11 decembrie marcheaza nu numai revenirea la votul pe lista, dar si infiintarea mai multor sectii de votare in strainatate, ca urmare a tensiunilor de la alegerile prezidentiale din anul 2014 unde romanii din diaspora au stat la coada ore in sir pentru a-si putea exercita dreptul de vot.
Guvernul a propus AEP sa infiinteze 417 sectii de votare in strainatate, cu 123 mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2014. Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor parlamentare 227,7 milioane lei, fondurile fiind prevazute in bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Roman de Telecomunicatii (STS), Institutului National de Statistica (INS).
Acesta va fi prima data cand activitatea in sectiile de votare va fi inregistrata audio-video, neintrerupt, dupa ora 21.00, de cand se inchid sectiile si pana ce toti membrii acestei parasesc localul. Intregistrarea va fi facuta de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.