Campania electorala a inceput azi
Candidatii inscrisi in cursa electorala pentru alegerile locale au la dispozitie 30 de zile, incepand de vineri, pentru a convinge alegatorii sa le acorde votul la scrutinul din 5 iunie. Incepand cu 6 mai si pana pe 4 iunie, la ora 7,00, se va desfasura campania electorala pentru alegerea primarilor si a consilierilor locali si judeteni.
Reglementari aplicabile in campania electorala
Candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul ca in campania electorala sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.
In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere. Potrivit Legii 115/2015, este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
Primarii sunt obligati ca, pana cand a inceput campania electorala, sa stabileasca locuri speciale pentru afisaj electoral, tinand seama de numarul partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care declara ca depun liste de candidati, candidaturi pentru functia de primar, cat si de candidatii independenti. Aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.
Pe un panou electoral, fiecare partid politic ori candidat independent in campania electorala poate aplica un singur afis electoral, fiind interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei sau ale altui stat. Primarul, cu sprijinul politiei locale sau cu sprijinul efectivelor MAI, asigura integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate in campania electorala.
Materiale de propaganda permise in campania electorala
Singurele materiale de propaganda electorala permise in campania electorala sunt: afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj; materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala; publicitate in presa scrisa; materiale de propaganda electorala online; brosuri, pliante si alte materiale tiparite. Potrivit legii, se interzice competitorilor politici sa utilizeze in campania electorala bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare directionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasa, publicitate pe vehicule.
Alegerile locale se vor desfasura intr-un singur tur
Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Capitalei si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.
Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judetean, precum si a primarului, fiecare alegator are dreptul la cate un singur vot. Au dreptul sa fie alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice. Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese. La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in Capitala, indiferent de sector.
Cetatenii UE care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Ei au dreptul de a fi alesi in functia de primar, consilier local sau judetean. Alegerile pentru consilieri si pentru primari sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot. Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscriptie stabileste pragul electoral al circumscriptiei, reprezentand 5% din numarul total al voturilor valabil exprimate in circumscriptia respectiva. In cazul aliantelor politice sau electorale, la pragul de 5% se adauga pentru al doilea membru al aliantei 2%. Pentru aliantele cu cel putin trei membri, pragul electoral este de 8%. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul, la care vor participa doar candidatii aflati in aceasta situatie. O persoana poate candida in Bucuresti pentru un singur consiliu local de sector si pentru Consiliul General al Capitalei si numai pentru o singura functie de primar, fie al unui sector, fie al municipiului.
Votul pentru locale, pe 5 iunie
Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate. Alegatorii se pot prezenta la urne incepand cu ora 7,00 si pot sa voteze pana la ora 21,00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora. Alegatorii vor vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara. Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara existenta in sectia de votare respectiva, sistemul informatic semnaleaza daca persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, persoana care s-a prezentat la vot si-a pierdut drepturile electorale, persoana este arondata la alta sectie de votare, este omisa din lista electorala permanenta si are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respective nu a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta, si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin. Accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.
Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea ‘votat’. Disfunctionalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau intreruperea votarii. Potrivit legii alegerilor locale, pentru alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ si buletinele de vot – la locul unde se afla alegatorul.
In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, care poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, sub paza structurilor MAI. Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau cele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, daca au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala, iar in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla penitenciarul sau locul de detinere, potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Central. La procesul de votare, dar si la deschiderea urnelor si numararea voturilor pot sa asiste membrii biroului electoral al sectiei de votare si persoanele care au dreptul sa asiste la votare – delegatii partidelor politice acreditati care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare. Campania electorala se va incheia pe 4 iunie, la ora 7,00, incepand cu aceasta data fiind interzisa propaganda electorala, adica afisarea, lansarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip.