Campanie nationala realizata de Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj

Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj organizeaza, respectand traditia proiectului „Doneaza sange! Fii erou!”, in perioadele 3-4 mai si 7-11 mai 2018 o noua campanie nationala de donare de sange, prin care incercam sa crestem numarul de donatori actual.

„Doneaza sange! Fii erou!” face parte din cea mai mare campanie nationala organizata pana acum, care se desfasoara simultan in 11 centre universitare din Romania: Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Targu-Mures, Timisoara si Sibiu.

La realizarea campaniei din Cluj-Napoca contribuie aproximativ 100 de voluntari activi ai proiectului, studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Pe parcusul pregatirii campaniei, voluntarii contribuie la informarea si constientizarea populatiei clujene asupra importantei si beneficiilor actului donarii de sange prin intermediul comunitatii online si al prezentarilor tinute in cadrul scolilor si facultatilor clujene. Cresterea procentajului actual scazut de donatori (2-3 % la nivelul tarii noastre comparativ cu 20-30% in tarile europene si chiar 50-60% in tarile nordice) si facilitarea accesului acestora la actul donarii sunt doar cateva dintre obiectivele voluntarilor.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti dona sange?

Oricine poate dona sange, dar, pentru ca ne preocupa sanatatea dumneavoastra atat inainte, cat si un timpul actului de donare, orice donator trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa aiba asupra lui actul de identitate sau permisul de sedere; sa manance dimineata un mic dejun usor fara grasimi; varsta 18-60 ani; stare generala de sanatate buna; greutate corespunzatoare: femei>55kg, barbati>60kg; sa nu fi avut hepatita, TBC sau alte boli infectioase; sa nu fie alergic; sa nu fie racit; sa nu fie sub tratament medicamentos; sa nu aiba tensiune arteriala >180/100 mmHg; sa nu fie in perioada menstruatiei; sa nu fie sub tratament anticonceptional; sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale sau dentare; sa fie odihnit; sa nu fie dupa tura de noapte la serviciu; sa nu fi consumat alcool in ultimele 72 ore; sa nu fi mancat grasimi in ultimele 24 ore; sa nu fie in pensie de boala (indiferent de diagnostic); sa nu te fi vaccinat in ultimele 2 saptamani; sa nu-si fi facut tatuaje in ultimele 6 luni;

Facilitatile donatorului de sange: primeste 7 bonuri de masa cu care va putea face cumparaturi in orice magazin care accepta bonuri de masa, se fac analize de sange gratuite, primeste o adeverinta pentru reducere de 50% pentru transportul in comun (RATUC) pentru 1 luna, primeste o 1 zi libera la serviciu.

Motive in plus pentru a dona sange: nu exista substitut pentru sangele uman; sangele donat are o durata de viata limitata (de aceea este important sa donati constant); se recolteaza 450 de ml de sange, dintre care o unitate de sange recoltata de la un donator (420 ml) poate salva 3 vieti, iar restul (30 ml) se foloseste pentru analize; cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde; doar 2% din populatia Romaniei doneaza sange, desi este estimat ca aproximativ 60% din populatia tarii va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sange; nu costa nimic; scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer; scade riscul de producere a infarctului miocardic acut; este un act umanitar

Reamintim populatiei de existenta plaftormei „donez450” (www.donez450.ro), cu aplicatia disponibila in Google Play, prin care facilitam comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguina si donatorii de sange, utilizatori ai aplicatiei. Platforma a fost dezvoltata de catre compania IT – Life is Hard – Work Soft in parteneriat cu proiectul „Doneaza sange! Fii erou!” din cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj si LIONS Genesis.

Lansam o invitatie tuturor clujenilor capabili sa doneze sa ni se alature in perioada 3-4 mai si 7-11 mai la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Balcescu nr.18 (la colt cu str.Paris) intre orele 7:30 si 14:00, unde donatorii vor fi intampinati de voluntarii proiectului pe perioada campaniei cu o multime de premii, tombole, mancare, sucuri, cafea, inghetata si multe alte surprize. Am fi recunoscatori daca ne veti fi alaturi pentru promovarea acestor valori si pentru atingerea obiectivelor mai sus mentionate, impreuna demonstrand inca o data ca prin efortul comunitatii se pot realiza lucruri minunate.

Proiectul „Doneaza sange! Fii erou!” se desfasoara de 16 ani in mai multe centre universitare, sub egida Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), facand parte din departamentul de Sanatate Publica. Din luna decembrie 2017, proiectul „Doneaza sange! Fii erou!” e afiliat programului international ”Organ, Tissue and Marrow Donation” din cadrul International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). In mod traditional, agenda proiectului include organizarea a cel putin 2 campanii nationale de donare de sange pe an in toate centrele universitare membre si a mai multor campanii la nivel local in centrele universitare. In vederea realizarii unui impact cat mai mare asupra comunitatii si societatii civile din Romania, de-a lungul timpului s-au organizat mai multe campanii de interes national, acestea desfasurandu-se simultan in diferitele centrele universitare din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *