Cand vor fi gata autostrada Sebes-Turda si podul peste Somes

Anul viitor va fi gata autostrada Sebes-Turda

Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a dat un interviu Agerpres. El spune ca toate provinciile istorice ar putea fi legate prin autostrazi undeva prin anii 2025-2030.

Anul acesta ne-am gandit sa dam in trafic in total 100 de kilometri de autostrada, pentru ca e anul 100, ca sa contribuim intr-un fel la Centenar„, a declarat, in interviu, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga.

El a vorbit despre ritmul in care se construiesc in prezent autostrazi in Romania, comparativ cu tarile din jur. Considera ca, din pacate, nu poate fi ignorat faptul ca timp de 13 ani, intre anii 1990 si 2003, Romania nu a construit nimic. In acel timp, vecinii din Bulgaria, Polonia sau Ungaria nu au stat pe loc.

Seful CNAIR sustine ca la fiecare milion de locuitori pot fi in constructie 6 kilometri de autostrada. Asta inseamna ca in cazul Romaniei, la circa 20 de milioane de locuitori, ar trebui ca in fiecare an sa fie in lucru 120 de kilometri de autostrada. „Cum stam noi? In 2018 avem in executie 170 de km de autostrada„, spune Neaga.

Nu in ultimul rand, directorul general al companiei de drumuri a invocat criza de forta de munca. El a adus in discutie si modificarile ce vor avea loc la regulamentul de receptie a lucrarilor. S-a referit si la perioada de evaluare a ofertelor. Totodata, a facut o sinteza a obiectivelor de infrastructura aflate in executie si o proiectie pentru viitor.

Despre termenul de finalizare a autostrazii Sebes-Turda, directorul a spus ca loturile 1 si 2 vor fi finalizate anul viitor.

Podul peste Somes, anul acesta

A fost intrebat care sunt urmatoarele tronsoane de autostrada care se vor da in folosinta pana la sfarsitul anului. Narcis Neaga a raspus ca, „intr-o ordine aleatorie (…) mizam pe doua loturi din Campia-Turzii-Ogra-Targu Mures, loturile 1 si 2. Mizam pe doua loturi din Lugoj-Deva, respectiv lotul 4, unde lucreaza poate singurul constructor roman care ‘este in viata’ si care, poate, este cel mai bun constructor la ora actuala care lucreaza pe piata romaneasca, si, totodata, mizam pe lotul 3 acolo, (…) adica (constructorul – n.r.) va termina lotul de autostrada Lugoj-Deva 3. Deci, loturile 3 si 4 vor fi gata anul acesta.

De asemenea, vom finaliza podul peste Somes ca sa putem uni nodul de la Turda, sa mergem mai departe pe A3, unde avem aproape 9 km finalizati si receptionati, dar nu sunt in trafic, facuti de la Gilau la Nadaselu. Cam astea sunt. Total, plus cele doua loturi la care le-am dat drumul (loturile 3 si 4 Sebes-Turda – n. r.), ajungem la 100 de kilometri – 100 si un pic„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *