Castelul Banffy va fi restaurat cu fonduri europene

Joi, 28 septembrie 2017, ministrul delegat pentru fonduri europene a semnat contractul de finantare a proiectului european privind „Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Rascruci, comuna Bontida, judetul Cluj”, proiect depus de Consiliul Judetean Cluj in luna noiembrie a anului trecut.

Proiectul urmeaza a fi derulat in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020 – Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala a acestuia fiind de 20.140.414,48 lei cu TVA, din care finantarea nerambursabila este de 98%, respectiv 19.296.310,51 lei cu TVA iar contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj este de 393.802,26 lei cu TVA (2%).

Este o veste extrem de buna intrucat reabilitarea acestui obiectiv si deschiderea lui pentru vizitare vor contribui la cresterea atractivitatii turistice a comunei Bontida si a localitatilor limitrofe, cu consecinte benefice in ceea ce priveste dezvoltarea economica a intregii zone. Mai mult decat atat, timp de cinci ani de la finalizarea proiectului Castelul va putea fi vizitat gratuit, fapt care va atrage, cu siguranta, un aflux considerabil de turisti”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta restaurarea si conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Rascruci, format din cladirea castelului si parcul care il inconjoara, atat din punct de vedere al valorificarii patrimoniului cultural si a identitatii culturale, cat si in ceea ce priveste impulsionarea dezvoltarii locale. In acest scop, Consiliul Judetean Cluj, in calitate de proprietar al cladirii, a decis schimbarea functiunii Castelului in Centru cultural reprezentativ pentru judetul Cluj, capabil sa gazduiasca diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, intr-o prima etapa, a sase locuri de munca, urmand ca, in functie de gradul de utilizare si de vizitare a obiectivului, numarul acestora sa creasca progresiv. De asemenea, deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare si organizare de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atat obiectivului turistic in sine cat si zonei in ansamblu.

In mod concret, in ceea ce priveste cladirea Castelului Banffy, a carei suprafata totala desfasurata este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrari specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al caror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemanatoare ca forma si compozitie, toate elementele de constructii si decorative. Lucrarile de restaurare vor privi atat zidurile interioare si exterioare, compartimentarile, finisajele, instalatiile de utilitati cat, mai ales, componentele artistice: tamplariile, ornamentica si finisajele din lemn si lemn pictat, mobilierul cu valoare istorica, semineul, sobele de teracota, vitraliile, inscriptiile, precum si celelalte elemente artistice care s-au pastrat sau care vor fi reconstituite in baza fotografiilor de arhiva.

In ceea ce priveste restaurarea parcului Castelului, aceasta se va axa, in principal, pe amenajarea lacului din incinta, solutia propusa de echipa de arhitecti fiind cea de decolmatare si curatare a suprafetei amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia pana la o suprafata de 2755 mp. De asemenea, in cadrul amenajarii acestui parc au fost prevazute construirea unui ponton din lemn, restaurarea porumbarului din mijlocul lacului si a fantanii arteziene, edificarea unui pod peste canal, respectiv a doua poduri pentru santul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto si pietonale, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *