Castigatorii proiectului pentru Parcul Feroviarilor

Ieri a avut loc anuntarea castigatorilor concursului international de solutii de arhitectura “Reabilitarea peisagera si reactivarea Parcului Feroviar Cluj Napoca”. Competitia pentru Parcul Feroviarilor a fost lansata oficial pe data de 4 aprilie 2018 de Primaria Cluj-Napoca in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).

Concursul a fost unul international, fiind invitati sa participe specialisti din Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.

Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune solutii in vederea reabilitarii peisagere si reactivarii pentru Parcul Feroviarilor Cluj-Napoca, cu atribuirea contractului de proiectare.

Corelarea Parcului Feroviarilor cu Parcul Farmec, cu Parcul Armatura si cu raul Somes reprezinta exact ceea ce noi ne asteptam: calitate si integrarea spatiului urban. Mentionam faptul ca si noi am facut eforturi pentru a aduce Parcul Feroviarilor in patrimoniul orasului, pentru a-l putea deschide acestui concurs de solutii si multumesc inca odata juriului, specialistilor, societatii civile pentru interesul constant pe care l-a aratat si il arata pentru revitalizarea spatiilor publice. Pentru ca doar impreuna societatea civila, specialisti si autoritate publica putem sa gasim cele mai bune solutii pentru comunitatea noastra. Va multumesc inca odata pentru efortul pe care il faceti”, a precizat primarul Emil Boc.

In urma deliberarilor juriului a fost selectate ca proiect castigator lucrarea realizata de ASIZA BIROU DE ARHITECTURA S.R.L. (autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olanescu, arh. Anamaria Olanescu, arh. Anda Gheorghe, colaboratori specialitati: structura – ing. Ovidiu Rusu, peisagistica –  ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, constructii hidrotehnice –  ing. Monica Gheorghe).

In legatura cu proiectul care a castigat locului I, membrii juriului au apreciat urmatoarele:

Proiectul propune transformarea parcului intr-o “Gradina a Somesului”, integrand raul in amenajarea propusa. Apa devine, astfel, o “axa ecologica”, un element transformator si atractor al parcului.

Printr-o zonificare complexa si ierarhizata, se propun patru “fasii functionale” cu grade diferite de utilizare si multiple scenarii posibile.

Proiectul pune in valoare cele doua zone existente de acces prin crearea a doua “porti” marcate subtil. Se apreciaza descoperirea de noi posibilitati de acces in zona de est si accesibilizarea zonei malului opus al raului”.

Premiul II a fost desemnat pentru S.C. ATELIER MASS S.R.L. (autori principali: Atelier Mass, Metapolis, Ana Horhat), iar premiul III a fost adjudecat de echipa BIA Serban Daniel Lucian/Daniel Serban (autori principali: Andrei Bacosca, Ruxandra Grigoras, Lázár Csaba, Madalina Perju, Daniel Serban, colaboratori specialitati: Diana Cota – peisagist).

Castigatorul concursului a obtinut premiul cel mare reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare in valoare de 555.450 RON, fara TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 RON.

One thought on “Castigatorii proiectului pentru Parcul Feroviarilor

  • 14 august 2018 la 20:48
    Permalink

    Locuiesc vis-a-vis de Parcul Farmec, la distanță mică de Parcul Feroviarilor (unde am fost cu puțin timp în urmă și am rămas dezolată de imagine), aștept cu nerăbdare să înceapă odată lucrările! Cînd se va întâmpla asta? Orașul are nevoie imensa de parcuri. Parcul Farmec arată și el tot mai dezolant (se asculta manele in boxe portabile și chiar se dansează pe ele), alcoolici pe toate bancile, mizerie tot timpul. Cînd incep lucrările?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *