Cazacii se declara gata sa apere Transnistria

Consiliul atamanilor de cazaci de la Marea Neagra a anuntat ca sunt pregatiti sa apere prin toate metodele posibile statalitatea Transnistriei, amenintata de agresiunea Republicii Moldova, sustinuta de SUA, UE si NATO. CAzacii sunt condusi de sefi denumiti atamani, alesi in cadrul fiecarui trib. Consiliul ii reuneste pe toti acesti conducatori.

Cazacii de la Marea Neagra sunt deranjati de initiativa Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, precum si de initiativa de a modifica actualul format de mentinere a pacii in unul civil.

Potrivit lor, acesti pasi ai Chisinaului au menirea de a „crea o situatie de destabilizare in Transnistria cu suportul Statelor Unite ale Americii, tarilor europene si NATO. Republica Moldova pune presiuni economice, politice si informationale”.

Trupele de cazaci sunt gata, apeland la toate resursele si metodele, sa insiste la proclamarea independentei Transnistriei si a pacii in republica. Fiind aparatorii statalitatii Transnistriei, cazacii apreciaza eforturile presedintelui Vadim Krasnoselski, indreptate spre solutionarea situatie create in jurul republicii nistrene. Sprijin in totalitate initiativa privind Transnistria – parte a ONU si suntem pregatiti sa o aparam. Consideram ca este inadmisibila modificarea formatului de mentinere a pacii si retragerea trupelor de pacificare si GOTR din Transnistria”, anunta reprezentantii consiliului trupelor de cazaci.

Cazacii protesteaza cu vehementa impotriva masurilor „distructive” ale conducerii Republicii Moldova si cer pastrarea actualului format de mentinere a pacii.

Trupe de cazaci veniti din Federatia Rusa au luptat de partea armatei ruse si fortelor separatiste transnistrene in razboiul moldo-rus de la Nistru din 1992. Cazacii au una dintre cele mai puternice traditii militare si au participat ca voluntari si la actiunile separatistilor din Bazinul Donului care au rezistat cu succes in fata armatei ucrainiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *