CCR: avocatii fara certificat ORNISS nu au acces la informatiile clasificate din dosare
Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca o parte nu poate afla ce scrie in documentele secrete de serviciu care il vizeaza. Curtea impune ca avocatul care-l apara sa detina certificat ORNISS si sa aibe acordul SRI pentru accesarea documentelor.
Un ofiter SPP, care a participat la o misiune de mentinere a pacii a ONU in Sudan si a primit din partea ONU un calificativ, a aflat, la revenirea in tara, ca sefii sai nu-l lasa sa beneficieze de acest calificativ, „din ratiuni de securitate”. Incercand sa afle motivul, a dat in judecata institutia. S-a lovit insa de legea informatiilor clasificate. Aceasta nu-i permite avocatului sau accesul la ele, deoarece nu are aprobare scrisa de la SRI. Ofiterul a atacat prevederile legii la CCR. Aceasta instanta, in unanimitate, i-a respins acestuia exceptia de neconstitutionalitate.
Ce scrie CCR in motivare
Curtea Constitutionala a publicat, zilele trecute, motivarea Deciziei nr. 546 din 24 octombrie 2023. In cadrul sau a analizat o exceptie de neconstitutionalitate a art. 7 din Legea 182 din anul 2002 privind protectia informatiilor clasificate. Acest articol prevede ca: „persoanele care vor avea acces la informatiile clasificate ca secret de stat vor fi verificate, in prealabil, cu privire la onestitatea si la profesionalismul lor, referitoare la utilizarea acestor informatii”.
Potrivit judecatorilor CCR, accesul la informatiile clasificate al avocatilor: „ar determina crearea unei brese in sistemul national de protectie a informatiilor clasificatem respectiv a unei categorii profesionale care ar avea acces la astfel de informatii in mod excedentar, peste nevoile care rezulta din fiecare cauza penala in care avocatii desfasoara activitati de asistenta si de reprezentare”.
Ce mai spune Curtea:
„Este firesc ca Legea 182/2002 sa contina reguli specifice cu privire la accesul a astfel de informatii al anumitor persoane care au calitatea de parti in proces, respectiv cu conditia obtinerii certificatului de securitate, fiind necesar a fi indeplinite, in prealabil, cerintele si procedura specifica de obtinere a acestora”.