Ceaiul de macese, beneficii multiple

Ceaiul de macese este foarte raspandit ca remediu naturist pentru diverse probleme de sanatate si are un gust delicat. Acest ceai putin acidulat si dulce ofera o combinatie unica de arome ce il face usor de consumat.

Ceaiul de macese ca si alte ceaiuri din fructe de padure nu este obtinut prin infuzia florilor ci a fructelor fie ele proaspete sau uscate.

Ceaiul de macese este bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt substante care protejeaza sau reduc degradare celulara cauzata de molecule numite radicali liberi.

Consumul de alimente si bauturi bogate in antioxidanti poate proteja impotriva afectiunilor cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul de tip 2.

Intr-un studiu privind continutul de antioxidanti a sase extracte de fructe, s-a descoperit ca macesele au cea mai mare capacitate antioxidanta. Mai precis, s-a descoperit ca, contine niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi si vitamine C si E, toate avand proprietati antioxidante puternice.

Cantitatile acestor antioxidanti din macese pot varia foarte mult, in functie de specia de planta, momentul recoltarii, zona si altitudinea la care a crescuta planta trebuie de asemenea, sa tinem cont de apropierea de surse de poluare, daca recoltam singuri fructele.

Interesant este ca plantele de la altitudini mai mari, zona de munte sau dealuri inalte, tind sa aiba niveluri mai mari de antioxidanti. De asemenea, fructele proaspete sunt mai bogate in antioxidanti decat cele uscate.

Ajuta sistemul imunitar

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale macesului este concentratia mare de vitamina C. In timp ce cantitatea exacta variaza in functie de planta, zona si grad de poluare, s-a dovedit ca macesele au cel mai mare continut de vitamina C dintre toate fructele si legumele.

Vitamina C joaca multe roluri esentiale in sistemul imunitar: stimuleaza productia de globule albe numite limfocite, care va protejeaza corpul impotriva infectiilor; intensificarea functiei limfocitelor; ajuta la mentinerea barierei de protectie a pielii impotriva agentilor patogeni externi.

Pe langa vitamina C, macesele contin niveluri ridicate de polifenoli si vitamina A si  vitamina E, toate care ajuta la intarirea si protejarea sistemului imunitar.

Poate oferi protectia impotriva bolilor de inima

Datorita concentratiei mari de antioxidanti, ceaiul de macese poate aduce beneficii sanatatii inimii si astfel sa previna bolile de inima.

Studiile sugereaza o relatie intre aportul de vitamina C si riscul de boli de inima. O analiza a mai multor studii a constatat ca suplimentarea cu cel putin 500 mg de vitamina C pe zi a fost asociata cu o scadere semnificativa a colesterolului LDL (rau) si a trigliceridelor din sange, doi factori de risc pentru boli de inima.

Macesele sunt, de asemenea, bogate in flavonoide. S-a demonstrat ca acesti antioxidanti reduc tensiunea arteriala la persoanele cu niveluri ridicate si imbunatatesc fluxul de sange catre inima.

Cu toate acestea, cercetatorii au sugerat ca aceste efecte benefice s-ar fi putut datora partial continutului ridicat de fibre al pudrei, care nu este prezenta in ceaiul de macese.

Ajuta in curele de slabire

Cercetarile recente sugereaza ca ceaiul de macese poate ajuta la pierderea in greutate. Studiile arata ca macesele sunt bogate in un antioxidant numit tilirozida, care poate avea proprietati de ardere a grasimilor.

Ceaiul de macese, protectie pentru diabetul de tip 2

Desi mecanismul exact nu este clar pentru specialisti, unele cercetari sugereaza ca macesele pot proteja impotriva diabetului de tip 2.

Intr-un studiu efectuat pe soareci cu o dieta bogata in grasimi, suplimentarea cu pudra de maces timp de 10-20 de saptamani a scazut semnificativ nivelul zaharului din sange, nivelul insulinei si cresterea celulelor adipoase in ficat – trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Poate reduce inflamatia si alina durerile

Ceaiul de macese este bogat in compusi cu efecte antiinflamatorii, inclusiv polifenoli si galactolipide.

Galactolipidele sunt principalele tipuri de grasime din membranele celulare. Recent, au fost studiate pentru proprietatile lor antiinflamatorii puternice si pentru potentialul de a reduce durerile articulare.

Ceaiul de macese ajuta la mentinerea sanatatii tenului

Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism si responsabila pentru asigurarea elasticitatii pielii.

S-a demonstrat ca vitamina C ajuta la sinteza colagenului si protejeaza celulele pielii impotriva daunelor solare. Ambele pot mentine pielea sa arate mai stransa si mai tanara. Deoarece ceaiul de macese este bogat in aceasta vitamina, consumul acestuia ar putea aduce beneficii pielii.

In plus, ceaiul de macese contine astaxantina carotenoid. Aceasta poate avea efecte anti-imbatranire, deoarece ajuta la prevenirea descompunerii colagenului.

Alti carotenoizi din ceaiul de macese pot beneficia si de sanatatea pielii. In special, vitamina A si licopenul sunt cunoscute pentru a proteja celulele pielii impotriva daunelor cauzate de razele solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *