Cluj-Napoca nu este cel mai smart oras din Romania
Surpriza, este Alba Iulia. Conform Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate, Romania are 24 de orase smart. Un oras inteligent reprezinta o zona urbana care utilizeaza diferite tipuri de senzori de colectare a datelor electronice pentru a furniza informatii care sunt utilizate pentru a gestiona eficient resursele acestuia.
Cu toate ca presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate a spus ca, la nivelul Romaniei, nu se poate face un top al astfel de orase deoarece orasul inteligent la nivel global este un concept nou ca implementare, iar in Romania „este si mai nou”. Orasul cu cele mai multe proiecte din tara, implementate in vederea tehnologizarii comunitatii, este insa Alba-Iulia, cu peste 60 de initiative si aproape 30 de parteneri locali si internationali.
„Alba-Iulia este dat deja ca exemplu de Banca Mondiala ca una dintre cele mai bune comunitati atunci cand vine vorba de atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunitatii”, a declarat Eduard Dumitrescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate.
Printre proiectele implementate de Alba-Iulia se numara iluminatul inteligent, monitorizarea calitatii aerului, parking inteligent, sistem de monitorizare a traficului si alte solutii inteligente, monitorizarea consumului de apa si a pierderilor din retea.
Un oras care face pasi catre tehnologizarea comunitatii este si Cluj-Napoca, unde Primaria a accesat fonduri pentru a transforma orasul intr-unul smart. Printre alte proiectele generate de Cluj-Napoca se numara parkingul inteligent, relatia cetatean-primarie, Wi-Fi gratuit in locurile publice, traffic adaptiv – achizitionarea de autobuze electrice, tramvaie si troleibuze.
La randul sau, Aradul se numara printre orasele inteligente ale Romaniei. Primaria municipiului a accesat fonduri pentru a instala 30 de active hot-spot, bike-sharing, cataloage electronice pentru cele 22 de unitati de invatamant existente in oras, parcari inteligente etc.
In ceea ce priveste Bucurestiul, pe site-ul Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate sunt trecute patru module: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C Terminale de tip self-service, insa reprezentantii Autoritatii spun ca se fac demersuri pentru a dezvolta si mai mult Capitala in aceasta privinta.
„Incep sa existe comunitati, orase, judete in care conceptul de comunitate creativ-inteligenta este din ce in ce mai dezvoltat: si aici ne referim la proiecte de tipul celor implementate la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Iasi, Constanta. Sigur, si la nivelul Bucurestiului incep sa fie foarte multe proiecte si initiative smart city implementate, dar a face astazi un top al oraselor smart-city este usor prematur”, a mai spus reprezentantul Asociatiei pentru Smart City si Mobilitate.
Pingback: Apariții în presă | Asociatia Romana pentru Smart City și Mobilitate