Clujul, capitala mondiala a matematicii in 2018, la nivel de elevi

Vineri a avut loc la Cluj Arena conferinta de lansare a Olimpiadei Internationale de Matematica 2018, ce va avea loc in perioada 3-14 iulie la Cluj-Napoca. Aflata la a 59-a editie, Olimpiada Internationala de Matematica se intoarce in acest an in Romania. Cluj-Napoca organizeaza cea de-a 6-a editie romaneasca a concursului initiat in 1959 la Brasov si devenit astazi cea mai mare si prestigioasa competitie din domeniul matematicii, cu peste 1000 de participanti din 120 de tari.

Fiecare tara participanta poate sa trimita o echipa de maxim 6 elevi de liceu sau tineri specialisti in stiintele matematicii, care nu sunt studenti in momentul organizarii evenimentului, la care se aduga presedintele delegatiei, adjunctul si eventual observatori.

Cei circa 700 de concurenti din peste 100 de tari vor concura simultan in Sala Polivalenta din Cluj intre 3 si 14 iulie, aceasta perioada fiind aleasa si pentru valoarea ei simbolica, stiind ca  pi = 3,14.

In timpul desfasurarii olimpiadei, concurentii trebuie sa rezolve, individual, doua subiecte (foi) de concurs in doua zile consecutive, fiecare continand trei probleme. Fiecare problema este notata cu 7 puncte. Medaliile de aur, argint si bronz sunt acordate in proportie de 1:2:3 in functie de rezultatele totale – jumatate din participanti primesc o medalie. Pentru a incuraja cat mai multi elevi sa solutioneze problemele complet, sunt acordate mentiuni acelora care au obtinut 7 puncte pentru cel putin o problema rezolvata.

La eveniment era asteptat sa soseasca si ministrul in exercitiu al Educatiei, Liviu Pop, dar pana la urma a ajuns secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Petru Andea. A fost prezent la Cluj si presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania, Radu Gologan. La conferinta de lansare au mai participat primarul Emil Boc, prefectul Aurel Chereches, vicepresedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, parlamentari clujeni,  reprezentanti ai universitatilor clujene, ai sponsorilor, profesori de matematica si elevi.

Olimpiada Internationala de Matematica IMO 2018 are si o mascota, care este ursul brun carpatin, in conditiile in care Romania are cea mai mare populatie de ursi din Europa, peste 6500 de exemplare traiesc in intreg lantul muntilor Carpati.

Romania a participat la toate olimpiadele internationale din domeniul matematicii, obtinand 73 de medalii de aur, 124 de argint si 96 de bronz.

In anul 2013, Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internationale de Matematica a incredintat Romaniei organizarea editiei din anul 2018 a Olimpiadei Internationale de Matematica (IMO), avand in vedere ca Romania face parte din „clubul de elita” al natiunilor participante, atat prin rezultatele obtinute de-a lungul timpului, cat si prin contributia la elaborarea regulamentelor de desfasurare si a subiectelor propuse.

Olimpiada este organizata de Ministerul Educatiei Nationale, cu implicarea stiintifica a Societatii de Stiinte Matematice din Romania si sub coordonarea locala a Inspectoratului Scolar Judetean Cluj. De asemenea, evenimentul se bucura de un important sprijin institutional din partea Institutului de Matematica al Academiei Romane, al Consiliului Judetean Cluj si al Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul este sprijinit de mediul universitar clujean – Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *