Clujul printre putinele judete cu salarii peste media nationala
Salariile mari din administratia publica trag in sus media nationala care ajunge sa fie greu de depasit in majoritatea judetelor. Concluziile sunt trase din prognoza in profil teritorial varianta de toamna, data publicitatii de Comisia Nationala de Prognoza.
Care este situatia la nivelul salariilor? Potrivit datelor CNP doar cinci judete din tara si Bucurestiul au o medie a salariilor nete peste media nationala, care este de 2.655 lei pe 2018. Este vorba despre Bucuresti (3.684 lei), Ilfov 2.913 lei, Sibiu 2.676 lei, Brasov 2.680 lei, Cluj 3.115 lei si Timis 2.945 lei. Cu 2.650 lei, Iasiul este cu doar cinci lei sub media nationala.
Cifrele nu trebuie sa insele. In cazul Bucurestiului salariile mai mari sunt provocate atat de cele acordate managementului marilor companii (mult mai numeros decat in alte judete), cat si personalului administrativ bine platit din ministere si autoritati centrale.
Diferentele salariale intre judete sunt practice nesemnificative, ceea ce indica ca romanii au in medie cam aceleasi venituri, indiferent unde locuiesc efectiv. In plus, judetele cu ceva mai mult la salarii sunt mult mai scumpe ca media, cum este si cazul Clujului. Ca atare, calitatea vietii nu este neaparat mai buna in cele cinci judete.
Din punct de vedere al disparitatii, cele mai mici salarii sunt in sud-est, respectiv 83,3% din media nationala, in conditiile in care Capitala si Ilfov au 134,9%. Cele mai mici salarii medii nete se regasesc in Vrancea (1.999 lei), judetul fiind urmat de un pluton larg al celor in care salariile medii nete sunt cuprinse intre 2.100 si 2.200 lei.