CNCD a amendat Primaria Cluj-Napoca

CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) a amendat Primaria pentru discriminare impotriva romilor in ceea ce priveste criteriile de acordare a locuintelor sociale.

CNCD a retinut savarsirea faptei de discriminare potrivit art. 2 alin. (3), art. 2 alin. (6) si art. 10 lit. h) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, prin Hotararea nr. 298 din 21.06.2023, respectiv a constatat discriminare indirecta, discriminare multipla si refuzul acordarii pentru un grup de persoane a unor drepturi sau facilitati.

Sesizarea a fost facuta de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Centrul a aratat ca, prin criteriile de eligibilitate in accesul la locuinte sociale, sunt discriminate persoanele care au fost evacuate in urma rezilierii contractului de inchiriere si care ocupa sau au ocupat in mod abuziv un imobil aflat in proprietatea Statului Roman/in administrarea Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca/Municipiului Cluj-Napoca, ori in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca.

CNCD a sanctionat municipiul pentru caracterul discriminatoriu al criteriilor privind acordarea locuintelor sociale. Amenda aplicata a fost in valoare de 5.000 lei si o suporta Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Cluj-Napoca.

Criteriile sunt cele prevazute in HCL nr. 583 din 02.09.2021. CNCD a considerat ca acestea discrimineaza romii din Cluj-Napoca, la obtinerea unei locuinte sociale si ingradirea dreptului la locuire, prin instituirea unei excluderi permanente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *