Concurs de solutii pentru reabilitarea Turnului Pompierilor

Primaria municipiului Cluj-Napoca, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, sucursala Transilvania, a lansat un apel public pentru concursul de solutii in urma caruia se va desemna proiectul care va fi implementat in vederea reabilitarii Turnului Pompierilor.

Concursul ofera premii pentru proiectele de pe primele trei pozitii, premiul cel mare fiind reprezentat de valoarea estimata a contractului de proiectare, care se cifreaza la 365.823 de lei, potrivit Primariei Cluj-Napoca. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 22.000 de lei, iar pentru cel de-al treilea, de 13.000 de lei.

“Turnul Pompierilor este, alaturi de Bastionul Croitorilor, unul dintre turnurile de paza ale orasului medieval, pastrat in timp, dar singurul care inca nu a fost reabilitat pentru a fi pus in valoare ca obiectiv public de interes pentru locuitorii orasului, precum si pentru turistii care viziteaza Clujul. Acest concurs de solutii este pentru noi o modalitate de a ne asigura ca, pe langa reabilitarea partilor din diferite epoci istorice, vom realiza si un obiectiv de valoare din punct de vedere a arhitecturii contemporane. Speram ca la acest concurs sa participe cele mai creative minti ale arhitectilor din Romania care sa ne ofere un proiect de refacere a Turnului Pompierilor cu potential de a aduce orasului nostru un nou reper arhitectonic si cultural”, a declarat primarul Emil Boc.

Data limita pentru depunerea propunerilor este 26 ianuarie 2017, urmand ca in data de 6 februarie 2017 sa fie anuntate rezultatele jurizarii.

Va fi selectata cea mai buna propunere care sa permita punerea in valoare si reabilitarea Turnului Pompierilor atat din punct de vedere al restaurarii partilor istorice ale acestuia, cat si ca refunctionalizare si amenajare in vederea utilizarii ca obiectiv turistic si ca spatiu pentru evenimente culturale diverse.

Proictul va aduce cu sine si reabilitarea si pietonalizarea strazii Tipografiei, pe zona din jurul turnului.
Turnul Pompierilor a fost ridicat in anul 1574 in cadrul celei de-a doua incinte medievale de aparare a orasului. Initial a purtat denumirea de „Poarta Mica din ulita Sapunului”. Turnul Pompierilor, impreuna cu o portine de zid, este unul dintre putinele fragmente din a doua incinta medievala de aparare a Clujului care s-a pastrat pana in zilele noastre. A fost numit Turnul Pompierilor pentru ca poarta a fost inaltata si folosita pana la inceputul secolului al XX-lea de pompieri ca punct de observare a incendiilor.

Juriul competitiei este format din arhitectul–sef al municipiului, Ligia Subtirica, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, precum si din arhitectii Szabolcs Guttman, Irina Melita, Justin Baroncea, Oana Bogdan si directorul Casei Municipale de Cultura, Florin Morosanu. De asemenea, ca membri supleanti sunt arhitectii Ionut Radu Filip si Adrian Hagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *