Condimente care ajuta digestia
Unele condimente ne vor ajuta sa dam gust mancarii si ne vor ajuta ca mesele grele sa nu ne afecteze prea tare.
Curcuma (turmeric)
Recunoscut pentru proprietatile sale regenerante si protectoare, turmericul amelioreaza balonarea si afectiunile digestive. Dintre condimente, curcuma este antioxidantul care regleaza flora intestinala si reduce riscul de ulcer. Curcuma joaca, de asemenea, un rol in descompunerea grasimilor. Desi nu poate face ca o infectie sa dispara, totusi poate reduce arsurile la stomac. Trumericul il puteti folosi simplu, daca alegeti meniuri orientale, asa cum va povesteam aici.
Ghimbir
Aceasta planta este utilizata pentru a calma iritatiile din intestine. O infuzie de ghimbir inainte de masa ajuta la prevenirea posibilelor balonari si stimularea enzimelor digestive. In acelasi timp, proprietatile sale antiinflamatorii relaxeaza muschii stomacului si lasa sistemul digestiv sa proceseze hrana. Datorita rolului sau de stimulare a sistemului digestiv, este un ingredient apreciat si in dietele de slabire, accelerand metabolismul. In acest fel, arderea grasimilor se intensifica si toxinele sunt eliminate mai usor din corp.
Marar
Dupa o masa consistenta, beti un ceai de marar. Este util pentru disconfortul digestiv datorita continutului sau de sodiu si potasiu. Semintele mararului au efecte benefice in sfera digestiva si pot ameliora manifestarile gastrointestinale, cum ar fi balonarea, digestia lenta, flatulenta si durerile abdominale asociate. Totodata, consumul regulat poate sa protejeze mucoasa gastrica si sa contribuie la scaderea aciditatii gastrice. Mararul contribuie si la o digestie usoara prin proprietatile sale de stimulare a productiei de bila si de usurare a eliminarii acesteia.
Coriandru
Semintele de coriandru sunt bune pentru arsuri la stomac, greata sau gaze. Fibrele dietetice si proprietatile antioxidante fac din aceste seminte un remediu bun impotriva problemelor digestive, mai ales daca te confrunti cu indigestie sau ai un tranzit intestinal lent.
Semintele sunt utilizate si la produsele de patiserie, sosuri si carnati, precum si la preparatele cu carne, legume si linte. Spre deosebire de seminte, frunzele proaspete de coriandru sunt de obicei adaugate cu putin timp inainte de servire. Acestea sunt deosebit de populare in preparatele asiatice si cele central-americane.
Menta
Dintre condimente, menta este foarte eficienta in asigurarea unei bune digestii, limitarea balonarii si stimularea ficatului. Mentolul produce o usoara anestezie a mucoasei gastrice, motiv pentru care preparatele din menta au actiune antiemetica. Menta stimuleaza secretia si eliminarea bilei datorita prezentei compusilor flavonoizi. Menta mai are proprietati antifermentative, dezinfectante – datorate in principal taninurilor – precum si proprietati spasmolitice.
Bucataria engleza foloseste cel mai mult menta, atat la preparate dulci (compoturi si produse de cofetarie), dar si sarate (curry indian, sosuri si salate), precum si in ceaiuri si bauturi pe baza de iaurt. Jeleurile de menta si friptura de miel cu menta sunt probabil cele mai populare preparate.