Continua renovarea Muzeului de Arta Cluj-Napoca

Consiliul Judetean Cluj continua sa reabiliteze imobilele cu valoare istorica si arhitecturala deosebita pe care le detine. Forul administrativ judetean a reluat lucrarile de reabilitare a fatadei Muzeului de Arta Cluj-Napoca.

Lucrarile au fost incepute in cursul anului 2018. Ele au constat pana in prezent in operatiuni de decapare a tencuielilor fatadei si de curatare rosturi. Au fost executate, de asemenea, lucrari de rerostuire. Totodata, a fost curatata piatra, au fost demontate grilajele metalice si obloanele, s-au realizat plombe la zidarie. La parterul cladirii au fost inlocuite ferestrele, in timp ce la etaj au fost restaurate ferestrele si usile. 

In contextul imbunatatirii conditiilor meteorologice, lucrarile au fost reluate in forta. Urmeaza sa aiba loc operatiuni de retencuire si zugravire a fatadei si de revizuire a acoperisului; vor fi efectuate interventii de prima necesitate asupra elementelor de piatra; vor fi montate grilajele metalice si vor fi restaurate elementele de metal.

In ceea ce priveste valoarea totala a investitiei, aceasta se ridica la 4.549.000 de lei, inclusiv TVA. Din suma totala, pe parcursul anului 2018 au fost folositi 329.462 de lei.

Lucrarile la cladirea muzeului reprezinta o continuare a celor incepute in 2018.

Situatia si istoricul cladirii

In prezent, palatul se afla, partial, in proprietate publica a judetului Cluj si in administrarea Muzeului de Arta Cluj-Napoca. Este cel mai important edificiu baroc clujean si unul de referinta pentru arhitectura de secol XVIII din Romania. Decoratia arhitecturala in piatra este completata cu o serie de sculpturi cu valoare artistica deosebita.

Cladirea este inscrisa la prima categorie in lista cladirilor de patrimoniu arhitectural si artistic national al Romaniei. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca resedinta particulara. Mai apoi, cladirii i-au fost date alte destinatii, respectiv resedinta de protocol, Cazinou National, cladire de apartamente si spatii comerciale, sediu de societati industriale, cinematograf. In anul 1956 Comuna Urbana Cluj a dat palatul in folosinta Muzeului de Arta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *