Cum arată Piaţa Unirii din Oradea în timpul lucrărilor de reabilitare
Piaţa Unirii din Oradea se află în plin proces de reabilitare, cu finanțare europeană. Potrivit viceprimarului Oradei Mircea Mălan, ”Unul din obiectivele pentru Piaţa Unirii a fost înlocuirea îmbrăcăminții asfaltice inițiale cu mai multe tipuri de piatră naturală, respectiv piatră cubică din porfir, plăci din porfir sau piatră transi. Piatra transi arată foarte bine ca nuanță și oferă un confort suplimentar față de nuanțele închise de asfalt”.
Viceprimarul a explicat că porfirul e o rocă vulcanică foarte rezistentă, iar cei din zona Trentino se mândresc cu acestă rocă pentru că din aceasta s-au făcut sarcofagele faraonilor. Bordurile, rigolele și soclul statuii, acestea sunt făcute din granit auriu, potrivit viceprimarului.
Suprafața întregii piețe este de 29.000 de metri pătraţi, din care 3.800 de metri pătraţi reprezintă suprafața verde, pe care se vor planta 137 de copaci și arbuști de talie nu foarte mare, dar foarte umbroși, 4.700 de metri pătraţi va reprezenta zona carosabilă, iar restul va fi suprafață pietonală. Spațiile verzi au fost astfel gândite încât să ofere o perspectivă neîngrădită asupra clădirilor. La finalul lunii august va începe și montarea celor 4 fântâni compuse din 540 de elemente de piatră masivă.
Lucrările de reabilitare a Pieței Unirii trebuie finalizate până în 31 decembrie 2015. În ceea ce privește partea de infrastructură a pieței, lucrările sunt gata în proporție de 70%, îmbrăcarea cu piatră în proporție de 45%, iar în ceea ce privește suprafața restaurată a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizată în proporție de 40%.
În fața Primăriei Oradea vor fi două benzi de circulație, dar se va extinde și spațiul pietonal. Pentru a ilumina Piaţa Unirii din Oradea se vor folosi leduri în scopul reducerii poluării și consumului de energie. Din puțul descoperit în Piața Unirii din Oradea se va folosi apă pentru spălarea pieței, iar în zona Bisericii cu Lună vor fi montate două cișmele. Capacele de la canalizare sunt personalizate cu stema stilizată a orașului Oradea.
Ca sa vada si marlanii locali ca nu e Clujul buricul pamantului si ca multe orase evolueaza mai frumos ca asta.