Cum să ne hidratăm pe caniculă

Temperaturile mari deshidratează și generează reacţii complexe, care pot să ducă inclusiv la compromiterea stării de sănătate. În perioada temperaturilor extrem de crescute, recomandările medicilor pentru cum să ne hidratăm sunt clare. Nu ieşiţi la plimbare în aer liber între orele 11 şi 16, beţi multă apă şi consumaţi alimente cât mai uşoare. Să luăm aceste reguli pe rând.

Între orele 11-16, cantitatea de ultraviolete care loveşte Pământul este maximă. Prin acumulare, acestea au un efect devastator asupra pielii şi pot condce la cancere cutanate. În acelaşi timp, ultravioletele se comportă ca radicalii liberi, atacând celulele. Iată motivul pentru care ar fi bine să evitaţi contactul direct cu soarele în miezul zilei!

Pe de altă parte, temperaturile crescute şi contactul direct cu soarele deshidratează la maximum, astfel că trebuie să ne hidratăm. Specialiştii recomandă ca în zilele de caniculă să beţi un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Alegeţi însă o apă pură, săracă în nitraţi şi nitriţi şi bogată în calciu şi magneziu.

Nitriţii şi nitraţii conduc prin acumulare la creşterea cantităţii de radicali liberi din corp, respectiv la factori procancerigeni. Calciu şi magneziu în schimb, în cantitate mare, vă reechilibrează electrolitic, având în vedere că prin transpiraţie pierdeţi nu numai apă, ci şi săruri.

A altă recomandare vizează consumul preponderent de fructe şi legume crude. Sunt mai multe motive în acest sens. În primul rând, fructele şi legumele conţin o cantitate mare de apă care, evident, hidratează. Apoi au săruri de rehidratare care conduc la menţinerea optimă a echilibrului hidro-electrolitic. Pe de altă parte, vegetalele conţin fibre care se măresc în volum în stomac şi conduc la menţinerea senzaţiei de saţietate. Astfel, simultam reduceţi fără efort, la minimum, consumul de produse cu grăsimi animale, care conduc la creşterea acidităţii lichidelor din corp. Aciditatea reprezintă altă cauză a deshidratării. Așadar, apa pură şi vegetalele menţin hidratarea organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *