Curtea de Justitie a Uniunii Europene, decizie importanta privind numirea judecatorilor
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat ieri o decizie extrem de importanta si de interesanta in legatura cu functionarea democratiei si a statului de drept.
Prin hotararea preliminara pronuntata in afacerea Repubblika (C-896/19), ieri 20.04.2021, ca urmare a unei sesizari preliminare dispuse de catre instanta suprema din Malta. Marea Cameră a Curtii a decis ca nu este incalcat principiul independentei sistemului judiciar, in cazul in care la numirea in functie a membrilor sistemului judiciar, un organ politic (Primul – ministru) joaca un rol decisiv, in baza unui aviz primit de la un organism independent de evaluare a dosarelor candidatilor.
Pe scurt spus, instanta suprema a Uniunii Europene ne spune ca nu exista nicio problema ca numirile/promovarile/revocarile in sistemul de justitie sa se realizeze de catre un organ politic. O asemenea solutie este absolut normala in conditiile in care organele politice beneficiaza de legitimitate populara prin vot care este reactualizata cel mai tarziu odata la 4 ani de zile. Totodata, se respecta si principiul ca intr-o democratie puterile statului se controleaza una pe alta. Aceasta inseamna democratie adevarata.