Curtea de Justitie a Uniunii Europene, decizie importanta privind numirea judecatorilor

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat ieri o decizie extrem de importanta si de interesanta in legatura cu functionarea democratiei si a statului de drept.

Prin hotararea preliminara pronuntata in afacerea Repubblika (C-896/19), ieri 20.04.2021, ca urmare a unei sesizari preliminare dispuse de catre instanta suprema din Malta. Marea Cameră a Curtii a decis ca nu este incalcat principiul independentei sistemului judiciar, in cazul in care la numirea in functie a membrilor sistemului judiciar, un organ politic (Primul – ministru) joaca un rol decisiv, in baza unui aviz primit de la un organism independent de evaluare a dosarelor candidatilor.

Pe scurt spus, instanta suprema a Uniunii Europene ne spune ca nu exista nicio problema ca numirile/promovarile/revocarile in sistemul de justitie sa se realizeze de catre un organ politic. O asemenea solutie este absolut normala in conditiile in care organele politice beneficiaza de legitimitate populara prin vot care este reactualizata cel mai tarziu odata la 4 ani de zile. Totodata, se respecta si principiul ca intr-o democratie puterile statului se controleaza una pe alta. Aceasta inseamna democratie adevarata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *