Danemarca o critica pe Merkel in criza refugiatilor

Seful diplomatiei din Danemarca, Kristian Jensen, in vizita la Washington, a criticat-o miercuri pe Angela Merkel pentru modul cum cancelarul german a gestionat in ultimele luni criza refugiatilor in Europa. Jensen a criticat atat politica Berlinului de a primi peste un milion de refugiati si migranti, cat si rolul central al dnei Merkel in proiectul de acord de la inceputul acestei saptamani intre Uniunea Europeana si Turcia.

„Merkel a fost surprinsa de numarul de refugiati care sosesc in Germania… Cred ca initial ea nu a vazut amploarea problemei”, a declarat Jensen in fata unui centru de cercetare din Washington.

Ministrul din Danemarca a ironizat faptul ca Angela Merkel „este acuzata ca a trimis invitatii refugiatilor in intreaga lume: Veniti in Germania, sunteti bineveniti, avem case si locuri de munca”, inainte de a incerca „sa solutioneze cu intarziere problema”, potrivit lui Jensen, citat de AFP.

La summitul UE-Turcia desfasurat luni la Bruxelles, liderii europeni, sub impulsul puternic al doamnei Merkel, au ajuns la un proiect de acord cu Ankara in scopul de a reduce afluxul de refugiati si de migranti. Acest compromis care se are in vedere a fost criticat puternic miercuri de eurodeputati si nu are unanimitate printre cele 28 de state membre.

„Dupa ce a facut prea putin si prea tarziu, ea isi asuma acum responsabilitatea si cred ca munca e buna”, a recunoscut ministrul Jensen. Dar doamna Merkel „ar trebui probabil sa tina cont si sa-i asculte” si pe ceilalti pentru ca „Germania, oricat de puternica si mare ar fi, nu poate decide pentru celelalte 27 de state europene”, a aratat danezul.

Conform agentiei franceze de presa France Presse, Copenhaga mentine din ianuarie controale aleatorii la granitele sale cu Germania si Suedia, tinand cont mai ales de afluxul continuu de migranti la frontierele externe ale UE si de problemele majore puse de acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *