Decizie CJUE care impiedica postarea de fotografii

Printr-o decizie recenta, CJUE impiedica postarea de fotografii fara consimtamantul autorului. Chiar si atunci cand acestea sunt descarcabile fara restrictii de pe un alt site.

Utilizatorii internetului au obligatia de a cere permisiunea prealabila a autorului inainte de a posta o fotografie. Acordul este necesar chiar daca fotografia este accesibila gratuit pe un alt site. Astfel a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), dupa cum informeaza Agentia France Press.

Postarea pe un website a unei fotografii care a putut fi accesata gratuit pe un alt site cu consimtamantul autorului necesita o noua autorizare din partea acestuia”, a comunicat CJUE.

Instanta europeana a fost sesizata de Curtea federala de justitie din Germania. Sesizarea a avut loc in litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, si statul Renania de Nord – Westfalia.

Originea litigiului

Litigiul a fost provocat de o eleva care a descarcat de pe internet, pentru un proiect scolar, o fotografie a lui Renckhoff. Fotografia a fost postata cu acces liber pe un site de calatorii. Imaginea a fost postata ulterior si pe site-ul scolii.

Renckhoff a sesizat justitia pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivand ca postarea acesteia pe site-ul scolii ii incalca drepturile de autor. El a cerut despagubiri de 400 de euro.

Prin hotararea din 7 august 2018, Curtea a decis in favoarea fotografului. Instanta a apreciat ca scoala ar fi trebuit sa obtina acordul sau inainte de a publica fotografia. Legislatia invocata a fost directiva europeana privind drepturile de autor.

CJUE a amintit ca o fotografie este susceptibila sa fie protejata de drepturi de autor. Aceasta „cu conditia de a fi o creatie intelectuala a autorului, reflectand personalitatea acestuia si manifestandu-se prin alegerile libere si creative ale acestuia la realizarea fotografiei”. In decizia sa, Curtea precizeaza ca revine justitiei germane sa verifice daca aceasta conditie este intrunita.

Faptul ca imaginea a fost publicata pe un site de calatorii, fara restrictii de a fi descarcata, nu dispenseaza de obligatia de a cere autorizatia autorului inainte de orice noua publicare.

Situatia ar fi fost diferita daca imaginea aleasa drept ilustratie de eleva ar fi fost postata cu un hiperlink care ar fi trimis la site-ul de calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *