Delegatie chineza in vizita la Consiliul Judetean

Consiliul Judetean Cluj a primit in vizita ieri, 23 octombrie 2018, o delegatie chineza din provincia Shandong. Ea a fost formata din oficiali si oameni de afaceri si a fost condusa de catre domnul Zhao Jiajun. Oficialul chinez este viceguvernator si director general al Spitalului Provincial Shandong. Au participat managerii spitalelor din subordinea Consiliului Judetean, precum si cei ai unitatilor medicale finantate din bugetul consiliului.

Scopul intalnirii a fost dezvoltarea relatiilor de cooperare dintre cele doua regiuni infratite si identificarea de noi oportunitati. Accentul a fost pus pe sectorul medical.

Oaspetilor straini le-a fost prezentat modul de functionare al sistemului medical romanesc si clujean. Le-a fost explicata relatia dintre administratia publica locala si spitale, precum si principalele atuuri pe care Clujul le detine in perspectiva unor posibile investitii chineze in domeniul sanatatii. Au fost prezentate si proiectele cu finantare europeana nerambursabila aflate in implementare sau depuse pentru finantare.

Continutul discutiilor

In cadrul discutiilor purtate, autoritatile judetene au pus un accent deosebit asupra a doua proiecte de anvergura din domeniul medical ce urmeaza sa fie implementate in judetul Cluj, respectiv edificarea Spitalului Regional de Urgenta Cluj si a Centrului Integrat de Transplant si Cercetare Medicala. Aceste investitii, a caror valoare totala estimata depaseste 500 de milioane de euro, au prezentat interes pentru oficialii din Shandong, acestia solicitand informatii cu privire la modalitatea in care proiectele pot fi cofinantate, precum si referitor la  beneficiile pe care le vor genera aceste proiecte ce vor deservi intreaga regiune de Nord-Vest a Romaniei.

Este un nou pas extrem de important in consolidarea relatiei de cooperare cu partea chineza. Subiectul principal al discutiilor l-a reprezentat modul de organizare si functionare a sistemului medical din cele doua tari. Am convingerea ca aceasta intalnire va avea efectele scontate. Transferul de cunostinte si expertiza intre specialistii romani si cei chinezi din domeniul sanitar va fi reciproc avantajos”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Delegatie chineza – interese concrete

In ceea ce ii priveste, membrii delegatiei chineze au fost interesati de mai multe chestiuni. Ele au vizat relatia dintre sistemul de sanatate public si cel privat din tara, starea actuala a sistemului sanitar de stat. S-a pus si problema existentei unor colaborari intre unitatile sanitare romanesti si cele de peste hotare. De asemenea, oaspetii straini au realizat o prezentare a sistemului medical chinez. A fost vizat mai ales Spitalul Multidisciplinar din Provincia Shandong, unitate medicala ce se adreseaa la 100 de milioane de locuitori. Chinezii au adresat cadrelor medicale, managerilor si directorilor de institutii spitalicesti prezenti la intalnire invitatia de a vizita provincia Shandong. Astfe se vor putea realiza schimburi de experienta si bune practici, inclusiv in medicina traditionala chineza.

Programul delegatiei chineze a inclus si vizitarea Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, in scopul analizarii investitiilor derulate in spital de Consiliul Judetean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *