Dosarele nesolutionate de ANRP pe Legea 10/2001 vor lua calea instantelor
In luna octombrie 2018, existau circa 25.200 de notificari ale fostilor proprietari si persoanelor indreptatite pentru retrocedarea imobilelor. Acestea sunt inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor de peste cinci ani si nu au fost solutionate inca. Notificarile pot cauta rezolvare in instanta, sustin avocatii specializati din cadrul societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.
Astfel, pe data de 20 mai 2013, se regaseau depuse la ANRP circa 53.000 de dosare de retrocedare, cu termen de solutionare cinci ani (potrivit Legii 165/2013). Cum 25.200 din aceste dosare au ramas nesolutionate pana in luna octombrie 2018. Termenul de cinci ani s-a implinit deja in luna mai a acestui an. Fostii proprietari au sase luni la dispozitie pentru a depune actiuni in instanta in vederea realizarii dreptului si anume pentru constatarea calitatii de persoane indreptatite si a existentei si intinderii dreptului de proprietate. Termenul de actionare in instanta pentru aceste dosare va expira insa pe data de 20 noiembrie 2018, atrag atentia avocatii de la Pavel, Margarit si Asociatii.
ANRP a comunicat ca peste 9.800 de dosare se afla intr-o faza finala a solutionarii. Cu toate acestea, potrivit regulamentului de functionare al Autoritatii, institutia are obligatia de a rezolva circa 700 de dosare pe luna, asadar aproximativ 8.500 de dosare in decursul unui an. Raportat la acest mod de calcul, pana la solutionarea de catre ANRP a celor 25.200 de dosare in asteptare, vor mai trece cel putin 3 ani.
In raport cu termenul de solutionare al ANRP, un proces in instanta de fond poate dura aproximativ un an, mai ales daca apelezi la serviciile unui avocat specializat in recuperarea si retrocedarea imobilelor, sustin specialistii societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.
Ce spun avocatii
„Ponderea covarsitoare a dosarelor care inca asteapta sa fie rezolvate in baza Legii 10/2001 si a Legii nr. 165/2013 este reprezentata de dosarele privind imobilele din Bucuresti, iar la acestea se adauga cele din restul tarii, toate ajungand sa fie centralizate la nivelul ANRP. Pe cale judecatoreasca, in instanta, termenul de solutionare poate va fi mai rapid”, a precizat Avocatul Coordonator Catalin – Radu Pavel.
„Ca urmare a castigarii acestor dosare in instanta, persoanele indreptatite isi vor vedea recunoscute atat calitatea de persoane indreptatite, cat si existenta si intinderea dreptului de proprietate in cauza, si astfel, dobandind o hotarare judecatoreasca in acest sens, vor avea dreptul sa solicite ANRP solutionarea cu prioritate, in sensul stabilirii punctelor si a emiterii deciziilor de compensare prin puncte. Emiterea deciziilor reprezinta etapa finala a acestui indelungat proces de despagubire a fostilor propietari de imobile nationalizate, care vor putea in sfarsit incasa despagubirile cuvenite, in concordanta cu reglementarile din Legea nr. 165/2013”, arata Avocatul Senior Simona Alexandru.