Dupa 111 ani, Clujana dispare in faliment

O fabrica celebra inca din perioada interbelica, a intrat oficial in faliment. Producatorul de incaltaminte Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani pe piata, a intrat oficial in faliment.

Adunarea generala extraordinara a actionarilor, cu votul pentru al actionarului majoritar prezent, Consiliul Judetean Cluj, ce detine 93,44% din totalul actiunilor societatii, a hotarat declansarea procedurii de faliment.

Compania Clujana și-a oprit activitatea, dupa 111 ani de existenta. Urmeaza lichidarea pe nimic a imensului patrimoniul, terenuri, cladiri etc., pentru satfisfacerea clientelei politice.

Fabrica infiintata la Cluj inca din 1911 se afla in proprietatea Consiliului Judetean Cluj, care detine 93,4412% din actiunile Clujana. Clujana a produs ghete si pantofi de piele inca din 1911 si a una dintre fabricile model ale Clujului. Era, la origini, Fabrica de Piele “Fratii Renner & Co” cu produse apreciate datorita calitatii lor. Dupa primul razboi mondial, a devenit societate pe actiuni, iar comunistii au nationalizat-o in 1948.

Intre anii ’70-’90, majoritatea produselor sale mergeau la export. Marfa care mai ajungea si pe piata interna se vindea imediat. Pe atunci era cea mai mare fabrica de pielarie si incaltaminte din tara, cu peste 11.000 de angajati. A produs milioane de perechi de pantofi.

Clujana a intrat in insolventa si a fost inchisa timp de patru ani, intre 1999 si 2003. La acea data, compania avea peste 7.000 de angajati. Salvata in extremis, fabrica iesea din insolventa in 2004, iar apoi a fost preluata de Consilul Judetean Cluj. A fost tinuta de atunci la relanti, asteptandu-se momentul favorabil petru a-i spolia activele imense. Acum Consiliul judetean a inchis-o pentru a scoate activele in beneficiul mafiotilor imobiliari. Inca un bloc de birouri pentru Tise?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *