Echipament medical nou dat in folosinta Spitalului de Boli Infectioase
Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca a dat in folosinta un nou echipament medical ultramodern, un osteodensitometru modern. In valoare de 243.712 lei, aparatul a fost pus in functiune in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala din incinta Ambulatoriului Integrat de pe strada Motilor nr. 19.
Osteodensitometrul recent pus in functiune este utilizat pentru a masura densitatea minerala osoasa si pentru a stabili diagnosticul. El permite si estimarea compozitiei corpului – masa de tesut muscular si adipos. De asemenea, softurile echipamentului faciliteaza determinarea densitatii minerale osoase a diverselor regiuni anatomice.
Totodata, osteodensitometrul este util si pentru ca apreciaza proportionalitatea dezvoltarii somatice prin calculul procentajului tesutului adipos si al masei musculare active. In acelasi timp, exista si disponibilitatea de examinari pediatrice, de la nastere pana la varsta de 20 de ani, aparatul masurand continutul mineral osos, densitatea minerala osoasa si compozitia corpului. Determinarea compozitiei corporale este importanta pentru ca aceasta contribuie la aprecierea corecta a starii de nutritie si la monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutritionale, precum si la elaborarea unor indicatii terapeutice adecvate.
In ceea ce priveste numeroasele avantaje ale acestui sistem de identificare a osteoporozei, trebuie subliniat faptul ca tehnica nu este dureroasa, timpul de examinare este redus datorita fasciculului de raze X de tip „evantai intors”, dozele efective de iradiere sunt foarte scazute si nu este necesara o pregatire prealabila. Totodata, detectorul digital direct permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezolutie crescuta iar pacientii pot fi urmariti la intervale regulate de timp, observandu-se, in acest fel, eficacitatea terapiilor antiosteoporotice. Nu in ultimul rand, este important de amintit faptul ca, in comparatie cu alte explorari medicale, examinarile osteodensitometrice sunt accesibile in ceea ce priveste costurile, sunt comode, neinvazive, simplu de executat si caracterizate de un grad de precizie extrem de ridicat.
Despre osteoporoza
Avand in vederea ca osteoporoza evolueaza asimptomatic un timp indelungat, fiind frecvent subdiagnosticata si, din pacate, perceputa ca o afectiune minora, specialistii Spitalului de Boli Infectioase recomanda tuturor sa apeleze la investigarea si surprinderea la timp a rarefactiei osoase (osteoporoza).
Principalele categorii de persoane care ar trebui sa acorde o mare atentie acestor investigatii sunt femeile la instalarea menopauzei, persoanele cu istoric familial de osteoporoza sau fracturi atraumatice sau dupa traumatisme minore, dar si cele aflate sub medicatie cunoscuta ca favorizanta pentru pierderea masei osoase. De asemenea, astfel de investigatii le sunt recomandate si persoanelor cu fracturi vertebrale diagnosticate radiologic sau care sufera de hipertiroidism ori hiperparatiroidism, barbatilor dupa varsta de 50 de ani – fumatori si suferinzi de boli cronice tratate timp indelungat, precum si copiilor in perioada de crestere, care prezinta pozitii vicioase sau diverse maladii osteodistrofice.
Reamintim, in acest context, faptul ca osteoporoza este o boala a sistemului osos, caracterizata prin scaderea masei osoase, deteriorarea arhitecturii tesutului osos, cresterea fragilitatii osoase si exacerbarea riscului de fractura.