Emanuel Ungureanu solicita DIICOT redeschiderea unui dosar de trafic de organe musamalizat in 2005

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a declarat ieri ca va cere DIICOT redeschiderea unui dosar de trafic de organe din 2005, despre care spune ca ar fi fost musamalizat de organele de cercetare penala.

Sunt documente zdrobitoare, care dau mat la ancheta respectiva. Cu siguranta luni voi cere DIICOT redeschiderea dosarului. E vorba de dosarul de trafic care a fost in 2005 musamalizat, acel dosar o sa cer sa-l redeschida”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Pe pagina sa de socializare, Emanuel Ungureanu a anuntat faptul ca va face publice o serie de documente despre cazul respectiv.

Voi publica un document care demonstreaza limpede ca procurorii DIICOT Teodora Molnar si actualul judecator de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, Marius Foitos au musamalizat cu nerusinare traficul de organe practicat de Lucan cu rinichii romanilor: Iacob, Ivascu, Herlea. Voi cere oficial procurorului sef DIICOT Horodniceanu redeschiderea acestui urias dosar de coruptie!”, se arata in postarea lui Emanuel Ungureanu.

Pe 23 ianuarie, Ungureanu sustinea ca exista suspiciuni conform carora mai multe institutii ar fi fost implicate in traficul de organe, in care ar fi vorba si de un cetatean azer.

Traficul de organe se facea in miezul zilei la Cluj. Noi nu o sa ne vindecam ca tara daca MApN nu va raspunde cu ce avioane au fost transportati cetateni azeri veniti sa isi cumpere un rinichi, ce implicare a avut MAE in activitatea de rezolvare a unor acte prin Ambasada Romaniei la Vatican, si fostul ambasador Gheorghe Gheorghiu Iuliu Pangratiu, ce implicare au avut SIE si SRI in musamalizarea acestor grave acte de trafic de organe, dar si Aeroportul International Cluj. Prin interpelari depuse la aceste institutii voi cere explicatii publice pentru a clarifica cine a stiut de aceste fapte si nu a facut nimic. Sunt suspiciuni ca institutiile respective ar fi fost implicate in acest trafic de organe”, a declarat, marti, Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, suspiciunile se bazeaza pe marturiile lui Iulian Iacob, care, in anul 2000, si-ar fi vandut un rinichi la ICUTR Cluj-Napoca, transplantat de medicul Mihai Lucan pentru un cetatean din Azerbaidjan.

Am refacut, marti, la ICUTR Cluj-Napoca, traseul pe care trebuiau sa il parcurga romanii saraci, care si-au traficat rinichii si au fost pacaliti de o retea coordonata de Mihai Lucan sa isi vanda rinichii pe bani foarte putini, iar sumele importante intrand in buzunarul lui sau al altor medici de la institut. Eu personal, cand eram asistent social la ICUTR, am vazut cum Mihai Lucan traficheaza rinichi de la persoane in moarte cerebrala, un rinichi fiind transplantat unui cetatean german”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Tot marti, Iulian Iacob a declarat presei ca si-a vandut rinichiul din cauza unor probleme materiale si ca, initial, voia sa-l dea unui tanar din Galati, pentru 7.000 de lei, dar ca a fost contactat de un apropiat al medicului Mihai Lucan, Emil Sabo, cu propunerea sa-si vanda organul respectiv pentru 7.500 de dolari unui cetatean din Azerbaidjan.

Am acceptat oferta lui Sabo, mi-a convenit, iar acesta mi-a spus ca profesorul Lucan l-a pus pe avion pe strain si vine sa ii faca transplantul. Am aflat ca era din Azerbaidjan si, insotit de profesorul Lucan, am facut teste de compatibilitate, iar acesta m-a intrebat daca sunt multumit de suma cu care m-am inteles cu Sabo. Am vazut ca azerul era insotit de patru garzi de corp, trei inarmati cu pistoale si unul cu un pistol mitraliera Kalashnikov, in incinta ICUTR. Ne pazeau sa nu fugim din spital, ca sa fie siguri ca are loc transplantul”, a spus Iulian Iacob.

El a adaugat ca, pana la urma, a primit doar 2.500 de dolari.

Sabo, care era sluga lui Lucan, mi-a spus ca nu imi poate da bani mai multi deoarece trebuie sa isi achite rata la masina, iar Lucan trebuie sa isi plateasca lucrarile la vila pe care o are in constructie. Ca sa imi recuperez banii, Sabo mi-a propus sa mai aduc donatori de rinichi, iar eu am mai adus ulterior la ICUTR inca doi barbati, Petru Ivascu si Costica Herlea. Dar nici pentru acestia nu am primit sumele cu care m-am inteles. Un cetatean german sau italian platea intre 200.000 si 220.000 de dolari pentru un rinichi, iar unul din Azerbaidjan suma de 300.000 de dolari, pentru ca erau costuri suplimentare cu avioanele, platite in regim charter”, a mai spus Iacob.

Acesta sustine ca a aflat de la Emil Sabo ca cetatenii din Azerbaidjan au venit pe Aeroportul Cluj cu avioane militare de tip Hercules, aflate in dotarea Armatei Romane, si ca de la Ambasada Romaniei din Vatican primeau documente diplomatice pentru a fi scutiti de control.

SRI si SIE si cei de la Aeroportul Cluj si Brigada Antidrog stiau ce se intampla, stiau de mafia de trafic de organe care era. Pe rinichii mei si ai celorlalti doi donatori, Lucan si mafia lui au bagat in buzunar 900.000 de dolari, si-au facut vile, conturi in Elvetia, clinica LukMed a lui Lucan a fost facuta din rinichii nostri”, crede Iulian Iacob.

El s-a autodenuntat, in anul 2005, si a depus o plangere la autoritati impotriva lui Mihai Lucan pentru trafic de organe.

Pe 12 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv ca medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, sa fie plasat in arest la domiciliu. Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DIICOT si a desfiintat o decizie a Tribunalului Bucuresti din 22 decembrie 2017, instanta care dispusese ca Mihai Lucan sa fie cercetat sub control judiciar. In acelasi dosar, fiul medicului va fi cercetat in libertate sub control judiciar.

Dosarul a fost deschis de DIICOT in baza unui denunt formulat de deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *