Exercitiu international de salvare din pestera, cu participare clujeana

Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo (S.P.J.S.S.) Cluj, structura de specialitate din subordinea Consiliului Judetean, a participat in perioada 23 – 25 februarie, in Serbia, la un exercitiu international de salvare in pestera. Actiunea, prima de acest tip pentru expertii clujeni salvaspeo, a presupus evacuarea victimei din spatele a doua sifoane, respectiv a doua galerii complet inundate.

Participarea serviciului nostru salvaspeo la acest exercitiu international a constituit un foarte bun prilej pentru a evalua nivelul de echipare si de pregatire al echipei comparativ cu celelalte tari participante, si, totodata, de a invata din experienta celorlalti. Rezultatele au fost extrem de pozitive, exercitiile pe care salvatorii nostri le fac in mod regulat permitandu-le sa se descurce de o maniera optima”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Initiativa organizarii unei astfel de actiuni a venit din partea Serviciului Salvaspeo din Serbia, locatia de desfasurare fiind Pestera Poptec din tara vecina. La exercitiu au fost prezenti un numar de 22 de salvatori experimentati din Serbia, Croatia, Slovenia, Turcia, Bulgaria si Romania. Dintre acestia, 11 au fost implicati in activitatea care a necesitat folosirea echipamentelor de scafandri.

Din partea romana au participat patru scafandri, trei din cadrul S.P.J.S.S. Cluj – Trifan Vasile, Gheorghe Fratila si Cristi Irimies si un scafandru de pestera, Dragos Patranca. De mentionat este faptul ca tara cu cei mai multi scafandri prezenti la exercitiu a fost Romania.

Scenariul exercitiului a prevazut evacuarea din spatele a doua sifoane, primul de 100 de metri lungime si 3 metri adancime, al doilea de 10 metri lungime si 3 metri adancime. Intre cele doua sifoane se dezvolta o galerie activa destul de ingusta si cu un curent destul de puternic, din cauza debitelor mari. Pentru transportul in siguranta al targii pe aceasta galerie au fost instalate mai multe tiroliane.

In cadrul exercitiului, scafandrii romani au efectuat activitati precum echiparea si dezechiparea sifonului 1 cu coarda fixa, echiparea si dezechiparea sistemului de tiroliane, instalarea victimei in targa, transportul acesteia pe galeria dintre sifoane, asistenta victimei in sifon, evacuarea materialelor tehnice. Timpul petrecut in subteran a fost de peste opt ore, iar intreg exercitiul a durat in jur de 12 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *