Exercitiu international de salvare din pestera, in Muntii Bihor-Vladeasa
Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo din subordinea Consiliului Judetean Cluj, impreuna cu serviciul omolog din judetul Bihor, au desfasurat cu succes, in perioada 13-16 septembrie a.c., un amplu exercitiu international de salvare din pestera. Prin intermediul acestuia, a fost simulata producerea unui accident in zona Ponorul Mare din Platoul Varasoaia, Muntii Bihor-Vladeasa.
Au participat 50 de speologi, salvamontisti si voluntari proveniti din judetele Arad, Hunedoara, Cluj si Bihor, precum si din Slovacia, Serbia, Ungaria si Polonia. S-a urmarit evacuarea unei persoane accidentate din Avenul V5, din fata Muncelului, cel mai adanc din Romania.
Cu acest prilej, au fost largite stramtorile si au fost echipate puturile si saritorile, reusindu-se astfel ca victima sa fie salvata si evacuata in conditii de deplina siguranta, de la cota -130. Dincolo de atingerea acestui obiectiv principal, al salvarii vietii persoanei accidentate, in urma exercitiului si a activitatilor pe care acesta le-a presupus s-a reusit reducerea cu cca. 3 zile a timpului de interventie in eventualitatea producerii unui accident in aceasta pestera din Vladeasa, in viitor.
Avenul V5 este cel mai promitator sistem carstic din punct de vedere al potentialului explorativ. Este un sistem cu doua intrari foarte dificile din cauza numeroaselor stramtori, unele extrem de restrictive. Descoperit in anul 1986 de catre Paul Damm, avenul are cea mai mare denivelare din Romania, de 653 de metri. Dezvoltarea sa depaseste 20 de km, doua rauri subterane, dintre care pe unul dintre ele s-a format o cascada de 70 de metri si un fosil format din sali de foarte mari dimensiuni. Riscul de accidentare in subteran este ridicat.
Implicarea institutionala
„Exercitiul a fost o reusita deplina, cu atat mai mult cu cat a demonstrat capacitatea salvatorilor montani proveniti din judete diferite de a actiona impreuna, sub presiunea timpului si a conditiilor vitrege, pentru a salva vietile celor aflati in pericol”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Exercitiul a fost realizat in colaborare cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului de Interne, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” Cluj – S.M.U.R.D. Cluj si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana” – S.M.U.R.D. Bihor.