Expansiune rapida a cartierelor sarace in America Latina

Expansiunea rapida a cartierelor sarace din mediul urban din America Latina pare sa continue, in contextul in care politicile guvernamentale privind constructia de locuinte nu rezolva problema exploziei de cladiri informale, au atras luni atentia experti juridici, relateaza Reuters.

Circa 113 milioane de persoane de pe intreg continentul, adica una din cinci persoane, locuiesc in cartiere sarace extinse care alimenteaza inegalitatea și excluziunea sociala, se mentioneaza in raport.

„Politicile de stat privind locuintele — chiar si cele incluse in constitutiile din regiune — nu au putut sa raspunda problemei cresterii populatiei urbane”, releva studiul.

Migratia masiva dinspre zonele rurale inspre cele urbane incepând din anii ’50 a facut ca 80% din populatia de 600 de milioane de locuitori din America Latina sa locuiasca in orase, un procent mai mare decat in orice alta regiune din lume.

Raportul examineaza legislatia si politicile privind locuintele din 11 tari, printre care si cele mai mari economii din America Latina: Brazilia, Mexic, Chile, Columbia si Argentina.

Studiul releva ca majoritatea tarilor analizate au legi si o constitutie care recunosc dreptul la conditii de locuire adecvate, dar continua sa existe dificultati enorme in a asigura accesul familiilor sarace la locuinte, credite imobiliare si dreptul de detinere de pamant.

In America Latina, cartierele sarace pline de cladiri improvizate construite din caramizi, resturi de metal si lemn si deseori situate in conditii precare pe coaste de deal reprezinta o imagine obisnuita a peisajului urban.

„Piata imobiliara nu a reusit sa acopere nevoile populatiilor marginalizate din amplasamentele informale, care produc excluziune sociala si segregare intre bogati si saraci”, a declarat Luis Bonilla din partea TECHO, o organizatie non-guvernamentala care lupta impotriva saraciei in cartierele mizere si care a comandat acest studiu.

Circa 50 de milioane de noi locuinte sunt necesare pentru a acoperi lipsa de spatii de locuit din regiune, conform ONU.

Studiul a fost realizat de avocati de la sapte firme internationale de avocatura, compania de tehnologie Hewlett-Packard si TECHO si a fost facilitat de TrustLaw, serviciul pro bono al Thomson Reuters Foundation.

Sursa foto: Pulsamerica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *