Expozitia Samaritenii din Markowa la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”
Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj, institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, prezinta publicului clujean, in perioada 16 – 31 martie 2018 expozitia Samaritenii din Markowa. Expozitia poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 20.00, vernisajul urmand a avea loc miercuri, 21 martie a.c., la ora 13.00, in foaierul bibliotecii.
Pregatita in limba romana din initiativa Institutului Polonez din Bucuresti, expozitia va fi insotita de proiectia filmului „Gradina sperantei” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA, 2017), o poveste neobisnuita despre familia Antoninei si a lui Jan Żabiński, directorul Gradinii Zoologice din Varsovia si sotia lui care, in vila lor aflata pe terenul gradinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Filmul va putea fi vizionat in data de 27 martie, de la ora 17.00, la Sectia de arta a Bibliotecii Judetene, sediul central, etajul V, vest.
Vizitatorii expozitiei vor avea sansa de a cunoaste soarta cutremuratoare a sotilor polonezi Ulma care, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, au salvat evrei de la moarte si care, pentru acest motiv, au sfarsit prin a fi executati, impreuna cu cei sase copii ai lor, de catre ocupantii germani.
In anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria si Józef Ulma au inceput sa ascunda in gospodaria lor opt evrei, chiar daca in acest fel ii ameninta pedeapsa cu moartea instituita de nazisti. Aceasta atitudine eroica a lor nu a fost una solitara. Potrivit istoricilor, in diferitele forme de asistenta acordata evreilor au fost implicati intre 300.000 si 1.000.000 de polonezi.
Familia Ulma i-a ascuns pe evrei pana pe 24 martie 1944. In acea zi, in urma unui denunt, Wiktoria si Józef Ulma, cei sase copii ai lor cu varste cuprinse intre o jumatate de an si opt ani, precum si cele doua familii de evrei care se ascundeau la ei au fost impuscati de catre jandarmii germani. In momentul masacrului, Wiktoria era insarcinata in luna a noua. In ciuda tragediei si terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupatie, in casele taranilor din Markowa au supravietuit pana la sfarsitul razboiului 21 de evrei.
Numarul exact al polonezilor ucisi de germani pentru ajutorul dat evreilor in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime au ramas anonime si nu a fost pastrata intreaga documentatie. Estimarile istoricilor oscileaza intre 2.500 si 50.000 de persoane. Soarta familiei Ulma, prezentata in cadrul expozitiei Samaritenii din Markowa de la Cluj, este simbolul dedicarii acestora. Incepand din luna martie 2016, in localitatea Markowa exista un muzeu dedicat polonezilor care au salvat evrei in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, muzeu construit pe locul fostei gospodarii a familiei Ulma.