Expozitie interesanta la Muzeul Farmaciei Cluj

„Animale vindecatoare. Ingrediente de origine animale in vechile farmacii transilvanene” este titlul expozitiei temporare de la Colectia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca.

Aceasta interesanta expozitie spune povestea ingredientelor bizare, obtinute din animale si insecte, folosite ca leacuri in vechile farmacii din Transilvania, multe dintre acestea parandu-ni-se acum de o mare ciudatenie. Cu toate acestea, la vremea lor, pacientii clujeni si nu numai le utilizau cu incredere si sperante de vindecare.

Pana in secolul XIX erau utilizate pentru proprietatile lor vindecatoare ingrediente obtinute de la specii locale, precum praf de gandaci de frasin, scarabei de trandafir, untura de porc, coarne de cerb, bila de taur si sange de capra, dar mai ales ingrediente scumpe, aduse de departe, de la specii de animale exotice: ambergris de la casaloti, oase de sepie, excremente de hyrax, glande de castor din Rusia. Toate acestea pot fi vizonate in expozitie.

Toate materialele explicative din expozitie sunt prezentate in sistem bilingv (romana – engleza). Perioada si orarul de vizitare de la Muzeul Farmaciei este 3 ianuarie – 30 iunie, iar orarul, luni, marti, miercuri, vineri, 10:00-16:00, joi, 12:00-18:00, deschis in ultima sambata din fiecare luna, 10:00-16:00, iar lunea urmatoare, inchis. Muzeul percepe o mica taxa de intrare, iar pentru vizite de grup este necesara o programare in prealabil pentru a putea fi asigurat ghidul necesar.

Muzeul de Farmacie are la baza o colectie de obiecte de patrimoniu de origine transilvaneana, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient (sau Gyula Orient, in functie de surse, 1869 – 1940). Colectia a fost expusa inca din 1904 intr-o sala a Muzeului Ardelean, pe care a primit-o profesorul ca donatie.

In anul 1954, colectia unica de obiecte a profesorului Orient a primit cea mai potrivita casa pe care ar fi putut-o avea: cladirea in care a fost gazduita farmacia cea mai veche din Cluj, Casa Hintz. De-a lungul timpului, colectia a fost imbunatatita cu multe alte obiecte de patrimoniu primite prin donatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *