Festivalul International de Moda Transilvania Fashion 2023 la final

Cea de-a treia editie a Festivalul Transilvania Fashion (FTF) a avut loc la Cluj-Napoca in perioada 8-10 Septembrie 2023, in colaborare cu European Fashion Council (EFC) si FashionTV. Face parte a unui ciclu de Gale dedicate prezentarii si premierii excelentei in domeniul modei, pe care Asociatia Culturala Pro Transilvania si Dr. Matei Miko le organizeaza de peste 30 de ani. Festivalul Transilvania Fashion a fost conceput sa contribuie la amplificarea vizibilitatii creativitatii designerilor invitati pe vasta scena europeana.

Timp de trei zile, pe spectaculosul catwalk de pe esplanada Centrului de Cultura Urbana Casino au defilat peste 60 de modele care au imbracat creatiile a 43 de designeri invitati la editia 2023 a Festivalului Transilvania Fashion.

Dr. Matei Miko, Presedintele FTF:

Aprecierea de care s-a bucurat Festivalul Transilvania Fashion a fost o reverenta pentru creatorii consacrati si un imbold pozitiv pentru tinerii designeri prezenti. Ma bucur sa putem contribui la amplificarea comunicarii internationale a talentului si creativitatii creatorilor de moda prin Festivalul International Transilvania Fashion. Multumesc Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judetean Cluj si celorlalte autoritati locale care ne-au sprijinit, le multumesc sponsorilor si colaboratorilor, fara de care un astfel de eveniment nu ar putea avea loc”.

Nadya Valeva, Presedinte European Fashion Council:

Am asistat la un foarte bun eveniment de moda. Felicitari organizatorilor! Intruneste toate politicile promovate de catre European Fashion Council. Festivalul Transilvania Fashion a atins  la Cluj nivelul artistic si tehnic impus de marile evenimente si competitii internationale. Propun din acest moment sa trecem la o etapa mai spectaculoasa  in cele 28 de tari membre ale European Fashion Council –  formatul de eveniment independent cu invitati din tarile partenere sa isi adauge valoare prin transformarea  sa intr-unul global, cu concentrarea de forte inovative, cu mai multe elemente de competitie si spectacol”.

Anca Balan, Presedinte Executiv European Fashion Council:

Eforturile combinate ale organizatorilor cu cele ale designerilor aflati, in cele trei zile ale festivalului, la propriu in lumina reflectoarelor au creat un spectacol de cel mai inalt nivel artistic. Tinerii absolventi ai universitatilor de arta din Romania si Republica Moldova au stralucit, fiind evaluati de catre invitatii cu autoritate ai festivalului ca mult mai performanti decat omologii lor din alte tari europene puternice. Felicitari profesorilor care i-au slefuit!”.

Castigatorii trofeului „Moda cum Laude” 2023

Sambata, la finalul celei de a doua seri de festival, a avut loca Gala Laureatilor, in cadrul careia organizatorii au acordat trofeele “Moda cum Laude”, oferite in mod traditional personalitatilor marcante din lumea modei, care prin viziunea, creativitatea si activitatea lor au adus o contributie esentiala la dezvoltarea fenomenului si a industriei de Fashion.

Astfel, trofeul “Moda cum Laude” a fost decernat designerului Oana Livia Badea, Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, care aniverseaza 50 de ani de existenta creativa, si designerului Aidarkhan Kaliyev din Kazahstan.

Trofeul “Moda cum Laude” a fost decernat pentru prima data in anul 2011 prof. univ. dr. Elena Basso-Stanescu. Dumneaei este artist, designer si cadru didactic al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca. In 2012, castigatoarea trofeului a fost creatoarea de moda Zina Dumitrescu, pentru ca in 2013 trofeul sa fie acordat designerului italian Gai Mattiolo. In 2014, „Moda cum laude” a fost decernat designerului Catalin Botezatu, iar in 2015, designerului Doina Levintza. In 2017, trofeul a fost acordat conf. univ. dr. Lucian Broscatean, directorul Departamentului Moda-Design Vestimentar din cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, jurnalistului de moda dr. Liana Martin si dr. Matei Miko.

In 2019, trofeul a fost decernat criticului, istoricului de arta si prof. univ. Adina Nanu si prof. univ. dr. Unda Popp. La editia 2021 a Festivalului Transilvania Fashion, trofeul “Moda Cum Laude” a fost acordat analistului de moda Alin Galatescu si hair stylistei Mia Porutiu. La editia 2022 trofeul a fost decernat designerului italian Liborio Capizzi si designerului roman Kinga Varga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *