Filmul bolivian “Utama” a obtinut marele trofeu la TIFF

Productia boliviana “Utama” (Casa noastra), filmul de debut al regizorului Alejandro Loayza Grisi, a primit, sambata seara, in cadrul Galei de decernare a premiilor, Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro.

Pelicula s-a clasat pe primul loc si in preferintele cinefililor prezenti la festival, obtinand in urma votului acestora Premiul Publicului.

Premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit cineastului Guomundur Arnar Guomundsson, pentru filmul „Beautiful Beings”. Pentru rolurile din „The Night Belongs to Lovers”, actorii Laura Müller si Schemci Lauth au fost distinsi cu Premiul pentru cea mai buna interpretare.

Actrita Maia Morgenstern a primit Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz.

„Miracol”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a obtinut Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj. Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Debut i-a fost acordat Alinei Grigore, autoarea filmului „Crai Nou”, distins in 2021 cu Marele Premiu la San Sebastián.

Juriul ZFR a acordat si o mentiune Speciala filmului „Om-Caine”, in regia lui Stefan Constantinescu. „Capra cu trei iezi”, debutul lui Victor Canache, a fost distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film romanesc.

Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj i-a fost acordat filmului „Aurica, viata de caine”. Filmul este regizat de Mihai Dragolea.

In aceeasi sectiune, juriul a oferit si doua mentiuni speciale filmelor „Mostenirea”, regizat de Marian Farcut si „Fragmentari”, regizat de Miruna Minculescu. Premiul FIPRESCI a fost cucerit de lungmetrajul „Imaculat”, regizat de Monica Stan si George Chiper-Lillemark.

Documentarul „Pentru mine tu esti Ceausescu”, de Sebastian Mihailescu, a fost desemnat castigator al Premiului sectiunii What’s up, Doc?. In aceeasi sectiune a fost acordata si o mentiune speciala filmului „Atlantida”, in regia lui Yuri Ancarani.

Filmele premiate la TIFF 2022, inclusiv „Utama”, vor avea parte de proiectii speciale duminica, in ultima zi de festival.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *