Financial Times: Transilvania ca Toscana
Vechile sate sasesti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustica, sunt comparate de Financial Times cu Toscana. Autorul articolului din Financial Times spune ca ideea unei paralele intre Toscana si Transilvania i-a fost prezentata de fiul unui conte italian, casatorit cu o romanca si stabilit intr-un sat sasesc.
Pana in urma cu 100 de ani, Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost data Romaniei, iar sute de mii de sasi din zona s-au trezit in spatele unor noi granite. Si-au pastrat insa neschimbate satele si modul de viata. Locuitorii celor cateva sute de sate erau fermieri, mestesugari, viticultori. Dupa ani de persecutie sub regimul comunist, majoritatea sasilor au plecat imediat ce granitele s-au deschis, intre anii 1980-1990, lasand in urma lor case goale.
Situatia actuala a zonei
In prezent, un numar din ce in ce mai mare de straini aleg sa se stabileasca in aceasta zona. Asa cum Toscana a fost descoperita ca destinatie de vacanta de aristocratia britanica, in a doua jumatate a secolului al 19-lea, si Transilvania a atras englezi, in frunte cu printul mostenitor Charles. Printul a cumparat mai multe case in zona, vine anual in Romania si o promoveaza intens la nivel international. I s-au alaturat si alti membri ai aristocratiei britanice.
Jurnalistul englez a mers in vizita in mai multe sate sasesti, precum Floresti, Malancrav, Mesendorf si Saschiz, si descrie frumusetea caselor cu curti interioare specifice, gradini de legume si livezi, care au atras multi straini. In Saschiz a cunoscut un scotian care a cumparat o casa gata mobilata cu suma de 20.000 de euro. Pentru cei interesati sa isi cumpere o resedinta aici, lucrurile ar putea fi insa dificile, pentru ca nu se cunosc proprietarii unor case, sasi care au fost nevoiti sa plece in Germania pe timpul comunismului, motiv pentru care, uneori, trebuie sa fie facute adevarate anchete.
In ceea ce priveste atractiile culturale, cele ale zonei sunt mai putine decat in Toscana, autorul vorbind insa despre cele 150 de biserici fortificate inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, despre centrele vechi din Sighisoara – loc de nastere al lui Vlad Tepes – si Sibiu.
Jurnalistul strain s-a cazat in satul Crit
Autorul articolului a ales sa se cazeze in satul Crit, intr-o casa saseasca veche, restaurata. Casa are un interior simplu, cu dusumele si tapiserii pe pereti, brodate cu mesaje in germana.
In satul Crit, locurile de cazare sunt diverse, de la La Hansi, o ferma transformata in casa de oaspeti traditionala, cu un sopron unde se poate servi micul dejun, la Casa Kraus, o cladire noua, cu facilitati moderne. Viata cotidiana este descrisa bucolic, de la vacile care merg dimineata la pascut la carele cu lapte si legume si fructe.