France Presse: informatii false au inundat Internet-ul imediat dupa explozia din Beirut

La scurt timp dupa uriasa explozie din capitala libaneza Beirut, nenumarate informatii false au inundat retelele de socializare. Acest fapt alimenteaza teza complotului in jurul acestui incident. Este concluzia la care ajunge Agence France Presse in urma unei analize.

Uriasa explozie a ras practic portul din Beirut. Deflagratia a format un crater adanc de 43 de metri, conform unei evaluari efectuate de experti francezi in pirotehnie.

Cele doua explozii (dintre care a doua a fost cea mai devastatoare) din 4 august din zona portuara din Beirut, unde era stocata o cantitate mare de azotat de amoniu, a devastat portul si cartierele din jur, facand din capitala libaneza un oras sinistrat.

Ce spune AFP

Imaginile arata scene apocaliptice. Pe retelele de socializare, unele au fost deturnate in scopuri de dezinformare, alimentata de numarul mare de suspiciuni.

O inregistrare video cu acest dezastru in care o racheta este clar vizibila pe cer este prezentata ca fiind o proba a unui atac israelian. Conform verificarilor efectuate de France Presse, aceasta racheta a fost inserata la editare. O multime de alte inregistrari video identice au fost difuzate anterior fara nici un fel de racheta in fundal.

Un al doilea video aratand caderea unei rachete este prezentat ca fiind “filmat cu o camera termica”. AFP sustine ca este un fals. Un filtru a fost aplicat la acest video, iar racheta a fost inserata a posteriori la montaj pentru a face sa se creada ca a fost un atac aerian.

Prin intermediul acestor postari, Israelul este desemnat adeseori ca fiind la originea dezastrului. Pentru a sustine aceasta idee, alte publicatii posteaza un scurt video cu o drona lansand un obiect neidentificat. Ele afirma ca scena a avut loc in portul din Beirut cu cateva momente inaintea dublei explozii. Acest video nu a fost modificat, dar este unul mai vechi, fara legatura cu explozia si circula deja pe Internet.

Posibilitatea unui atac extern nu poate fi inlaturata de analiza France Presse

Analiza AFP, care tinde sa disculpe suspectul de serviciu, Israel, ignora tocmai elementul esential. Daca explozia din Beirut a fost opera serviciilor israeliene, acestea ar fi procedat tocmai cum AFP socoteste ca ele sunt disculpate. Adica: ar fi avut pregatite imagini falsificate care ii aratau ca vinovati, le-ar fi difuzat instantaneu pe retelele de socializare si ar fi pus la dispozitia unor organe de presa, gen France Presse, cheia descifrarii falsurilor respective. Agentia de presa tinta s-ar fi lasat, bineinteles, indusa in eroare… Procedand astfel, ar fi decredibilizat in avans orice eventuale probe reale, care inca s-ar putea ivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *