Guvernul a marit punctul de pensie, salariul minim si unele venituri ale bugetarilor

Guvernul a aprobat majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.450 lei lunar, incepand cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei/ora, se arata intr-o informare emisa de Guvernul Grindeanu.

Astfel, valoarea salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata creste cu 16% fata de sfarsitul anului 2016, respectiv de la 1.250 de lei la 1450 de lei. Masura va avea efecte pozitive asupra cresterii economice cu circa 0,2 puncte procentuale si asupra stimularii ocuparii si reducerii muncii la negru. Totodata, masura are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, sustin reprezentantii Guvernului.

Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel aprobat de Guvern astazi, respectiv 1.450 lei lunar, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei.

De asemenea, Executivul a aprobat o serie de masuri fiscal-bugetare prevazute in Programul de Guvernare 2017-2020, prin care majoreaza salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenti, pensiile din sistemul public si indemnizatia sociala pentru pensionari. De asemenea, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav se asigura integral de la bugetul de stat, iar studentii vor beneficia de transport gratuit pe calea ferata.

Potrivit ordonantei de urgenta, incepand cu data de 1 februarie 2017, majorarile salariale se aplica astfel:

– personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale beneficiaza de majorarea cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de baza/indemnizatiilor, precum si a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Masura nu se aplica personalului care ocupa functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene, consilieri locali si judeteni.

– personalul de executie din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiaza de majorarea cu 50% fata de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de baza, precum si a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Ordonanta de urgenta mai stabileste ca, incepand cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 9% si va fi de 1000 lei.

De asemenea, incepand cu 1 martie 2017, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creste la 520 lei.

Finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale. Pana acum, finantarea se asigura in proportie de maxim 90% de la bugetul de stat.

Printr-o alta masura prevazuta in actul normativ aprobat astazi, Guvernul a stabilit ca studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, beneficiaza de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodata, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse si protectie sociala a studentilor se stabileste la 201 lei/ luna pe perioada derularii activitatilor didactice/student de la invatamantul cu frecventa, fara taxa de studii. In aceste sens, se modifica si se completeaza Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

De asemenea, potrivit ordonantei de urgenta, Guvernul a prevazut ca numarul maxim de posturi al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se revizuieste de catre prefect, anual, numai in cazul in care numarul maxim de posturi, rezultat ca urmare a cresterii numarului de locuitori, este mai mare decat cel stabilit in anul anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *